Шахматна учебна година бе открита в детска градина "Зорница“ в Смолян. Малчуганите ще усвояват тънкостите на интелигентната игра от майстора на спорта по шахмат Неделчо Чепаринов. Зам.-кметът Марин Захариев припомни, че обучението е напълно безплатно за децата, а началото беше поставено миналата година в ДГ "Буратино“. Той пожела успех на малчуганите, много приятни емоции и спортни постижения, съобщиха от община Смолян.

Обучението се осъществява и с помощта на МКБППМН.

"Щастлив съм да обявя, че за една година съм обучил над 80 деца. Почти няма такива, които да са се отказали и затова продължаваме и с тази детска градина“, каза Чепаринов. Някои от шахматистите вече имат награди от състезания.

Майсторът на спорта сподели подробности за треньорската си практика в Асеновград, където за 20 години е обучил над 3000 шахматисти.

Той посочи, че групите започват да се сформират от детската градина - от 5-годишна възраст до 12 клас. Тренировките се извършват по изградена система.

Директорката на "Зорница“ Дора Кименова благодари на Община Смолян за грижата към децата и на Неделчо Чепаринов, който ще обучава малките шахматисти.

Припомняме, че през октомври м.г. в Смолян се учреди Спортен шахматен клуб "Родопа Смолян“ с председател Георги Седянков.

Тренировките на по-големите деца от 7 до 18 годишна възраст се провеждат в Спортната зала "Величко Чолаков".

Отборът на "Родопа Смолян“ дълги години е бил в А-шахматна група на най-високо ниво, докъдето са достигали само шест отбора.

Нашият град има традиции и в този спорт и затова Община Смолян реши да го възроди като започне от децата.

За повече информация и записвания:

089 5375844 - Н. Чепаринов

089 8616163 - Г. Седянков