Приключили са гасителните действия при възникналия пожар в село Соволяно. Това съобщи за "Фокус“ Катя Табачка, говорител на Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Тя посочи, че пожарникарите са се отзовали минути след подаване на сигнала за инцидента. Пожарът е гасен от два екипа с девет пожарникари на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Кюстендил. Дежурството на мястото на изгорялата сграда на бившето училище продължава и в момента.

В сградата не е имало ел. захранване. Преди около две години специализирана комисия е излязла със заключение за забрана за обитаване на училището.  

По първоначални данни огънят е унищожил 1 000 кв. метра разгъната площ. Спасено е помещение, ползвано в миналото като физкултурен салон.  Предстои изясняване на причините за възникване на пожара.

“Сигналът за пожара го получих около 4.15 часа, че гори старото училище. Обадих се на пожарната. Пожарната дойде в 4,25 часа. Засега гасим. Спасихме покрива на допълнителната сграда, но основната сграда изгоря цялата“, коментира кметът на Соволяно Пламен Илиев.

Училището е правено 1924 година. Не е използвано от над 25 години. Нищо нямаше вътре. Токът е спрян много отдавна.

"Органите на полицията да си кажат, но за мен е възможно да е умишлено. 12 човека гасят. Новата смяна идва. Тя ще доугаси, цял ден ще е тук. Целият имот на училището е 7,5 дка. Хората страдат за училището си. Това ни беше“, каза още кметът на селото.