Стотици на ден минават покрай тази сграда в центъра на Варна, без дори и да подозират, че тя за малко е щяла да влезе в учебниците по история.

Това е кооперация "Чайка“ на бул. "Сливница“ до Фестивалния и конгресен център. Заради неговото строителство е било обмисляно тя да бъде преместена с няколко метра. Това към 80-те години на ХХ век е било голямо предизвикателство за соцдържава като България. Заради големите рискове, а и заради прескъпия проект, изместването й не се е осъществило.

Това е днешната любопитна история във "Фокус", за която малцина знаят.

Кооперация "Чайка“ (на горната снимка от нашия колаж) е открита през 1937 г. Проектирана е от арх. Веселин Анастасов. В нея е монтиран един от най-старите асансьори, който работи и сега. Макар кооперацията да е построена преди повече от 70 години, тя по нищо не отстъпва, а даже надминава комфорта на обитаване на съвременните жилищни сгради.

Фестивалният и конгресен център във Варна е открит на 16 юни 1986 г. Заради него е било обмислено кооперацията да бъде преместена. Такова инженерно постижение е скъпо и сложно, дори и в съвременния свят. През миналия век е било правено на много малко места в света, предимно в Япония. В социалистическото време и в соцстрана такъв мащабен проект е бил реализиран в през 80-те години на миналия век в румънския град Алба Юлия, където заради изграждането на огромен булевард, е бил преместен жилищен блок (долната снимка от нашия колаж). През 1987 г. сградата е разделена на две части, които да бъдат преместени от двете страни на булеварда. За да е възможно преместването, под нея е изкопано и са поставени релси, а на сградата са монтирани колела.