Сезонната трудова заетост традиционно намалява равнището на безработица в област Добрич през летните месеци. И тази година данните на Дирекция "Регионална служба по заетостта" във Варна отчитат спад в броя на регистрираните безработни, макар и съвсем минимално, предаде репортер на "Фокус". Спадът е едва с 0,5 процентни пункта спрямо предходния месец. Регионът през този период на годината дава възможност за временна трудова заетост в сферите на туризма и земеделието. Много добруджанци също емигрират в търсене на по-добро препитание.

Сферата на хотелиерството и ресторантьорството остава с най-много незаети позиции на трудовия пазар в Добрич. Заявените свободни места за юни са били 213. Много под тази цифра са свободните позиции за трудова заетост в останалите сфери - преработващата промишленост (42),  административни и стопански дейности (29), търговия (28), хуманно здравеопазване и социална работа (23), образование (20) и селско, горско и рибно стопанство (18). 

По мерки за заетост и схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са заявени 3 работни места.

От регионалната дирекция отчитат няколко положителни тенденции. На работа през юни в област Добрич са постъпили 625 безработни лица. Почти 85,44% (534) от тях се устроени на работа на първичния трудов пазар. През месеца в трудова заетост са устроени 60 младежи на възраст до 29 години, както и 22  продължително безработни лица (с регистрация в бюрата по труда над 1 година).

Три мерки с европейско финансиране, които се реализират от Агенцията по заетостта, са на разположение и на украинските граждани с временна закрила в България, за успешната им реализация на пазара на труда. Мерките са с общ бюджет от 404 млн. лв., които са осигурени по Програма "Развитие на човешките ресурси“. Мерките са: "Започвам работа “; "Младежка заетост +“ и "Родители в заетост".

Украинските граждани с временна закрила в България могат да ползват  възможностите за улеснен достъп до пазара на труда и по други мерки и програми, финансирани с национални и европейски средства, като потърсят актуална информация за тях в бюрата по труда в страната.

Жулиета НИКОЛОВА