Богата на фестивали културна програма предстои през месец септември в Кюстендил, предаде "Фокус“. Началото на сезона се поставя на 7 и 8 септември с Международния конкурс за шлагерна песен "Пей сърце“. Откриването на седемнадесетото издание е 16.00 часа на сцената пред читалище "Братство“. Над 2000 участници от България и Северна Македония ще се изявят пред публиката.

Първото издание на "Traditional Fuel - Ride" ще бъде факт на 7 септември. За 10.30 часа на площад "Велбъжд“ заредете горивото и положителните емоции. Любителски и професионални ателиета ще вземат участие в категория "Builders" с над 30 мотоциклета. Втората категория, която се дели на Stylers и Racers ще представи над 25 мотоциклета в парадно каране в предварително обособено трасе със стилен ретро дрес код. От 10.00 часа във фоайето на Общински театър ще бъде открита "Моторна фотография – избрана световна колекция“.

Между 8, 9, 13 и 14 септември ще се проведе четвъртото издание на фестивала "Сцени на Струма“. Подготвени са много концерти и изложби, представяне на различни национални култури и артистични работилници.

 Между 13 и 15 септември кюстендилското село Шишковци е домакин на традиционния фестивал "Балканска черга“. Фестивалът на балканската черга, домашната кухня, майсторската скара, фолклора и занаятите е колоритно събитие, на което всеки може да чуе, да види, да опита.

На 27 септември ще се проведе двадесет и първото издание на Международния детски фестивал "Златни ябълки“. От 18.00 часа на площад "Велбъжд“ ще бъде даден неговият старт. Фестивалът е с нов формат и е за нова авторска детска песен. Пред публиката ще бъдат представени десет нови авторски песни, селектирани от международно жури.

Септември ще завърши с традиционния Празник на плодородието в Кюстендил. Програмата предвижда художествено изложение "Плодородието в Кюстендилския край“, представяне на сортове ябълки от Института по земеделие, музикална програма, арт-ателиета, работилници за деца, търговско изложение. Мястото на провеждане е площад "Велбъжд“.