Държавен куклен театър – Пловдив кани пловдивчани и гости на 10 юли, от 19:00 часа в залата на театъра, за да видят резултатите от второто издание на втората творческа лаборатория за съвременните технологии и кукления театър "Техно-Логика". Местата са до изчерпване на количествата. 

Входът е свободен с талони от касата на Държавен куклен театър - Пловдив до изчерпване на местата.

"Да заповядат, да видят какво сме успели да постигнем", каза за "Фокус" директорът на театъра Петър Влайков. Той увери, че след резултатите от този втори лабораторен процес, те ще направят една база данни, която ще им позволи да направят и представление за публиката, както и да участват в редица фестивали с това представление. 

Второто издание на творческата лаборатория на Куклен театър Пловдив се съсредоточава върху сензорните механизми и устройства за контролиране на звук, видео, осветление и роботизирани кукли, както и върху интегриране на средствата на роботиката в кукления театър. Изследването е подчинено и на темата за изкуствения интелект.

"Това е продължение на проекта "Съвременни технологии в кукления театър“, който стартира сдружение "Двама са малко, трима са много“. Това е сдружението, с което заедно осъществяваме и едноименния фестивал. Вече втора поредна година се занимаваме със съвременните технологии в кукления театър. Авторите на идеята и хората, които отнасят най-тежката част по организацията за въвеждането на всички тези прекрасни творчески търсения, са режисьорите на театъра ни Евелина Кьосовска и Веселин Бойдев. Те са инициаторите да се случи такова нещо.

В света, в който живеем, съвсем нормално е да търсим по какъв начин съвременните технологии да могат да се имплементират в куклено-театралните изкуства, като се занимаваме с виртуална реалност, роботика, изключително много със сензорни технологии и много други. Миналата година се опитахме да изследваме всички тези най-различни вариации.

Тази година е малко по-затворен фокусът, търсим определени средства, които биха могли да обогатят куклено-театралния сценичен израз. Най-хубавото е, че успяхме да привлечем и съберем много и различни творци, освен познати имена и актьори от три театъра. Щастлив съм, че успяваме устойчиво да изследваме това поле. Виждате, че изкуственият интелект навлиза вече с пълна сила в нашето ежедневие“, разказа  Петър Влайков.

Посредством сензори и роботизирани кукли, режисьорите Ева Кьосовска и Веселин Бойдев заедно със своите партньори Петко Танчев /сензори и видео среда/, Ивайло Николов /сценография и кукли/, Симеон Янчев /Robotev.com/, Павломир Дойчев /композитор/, ще зададат визуално-дигитални въпроси като "Кога изкуствената реалност унищожава човека?", "Възможно ли е човек да се превърне в Бог?".

"При нас нещата са си пак простички, като познатото досега. Просто в едната ситуация куклата я манипулираш посредством един конец и пръчка водач, а в тази ситуация куклата, или изображението, или изразното средство, го манипулираш посредством сензор.

Тази година лабораторията е с основен фокус изследване сензори, за разлика от миналата година, когато просто искахме да запознаем екипа и участниците в лабораторията с различните достъпни технологии от типа на приложната роботика за деца, като лего роботиката, промишлената роботика, когато може да си зададеш определена задача и те могат да я изпълнят посредством мотори и различни машинарии.

Тази година една от задачите ни е да видим как посредством сензори актьорът, който е на сцената може да управлява осветлението. Би било интересно без да има някой на пулта и в кабината и да ти пуска светлината. Ти можеш сам да си го контролираш. И другото, което искаме да опитаме е, посредством сензорите да зададем музика.

Продължаваме работата си с една компания, която са ориентирани в промишлената роботика и те са наши партньори. Те ни изработиха специален робот, който може да снима, да прожектира с камера и да прави изображения на физиономията си. Останаха доста любопитни и неизследвани територии." 

По думите на Кьосовска, миналата година са успели да произведат абсолютен фурор с роботи клоуни, които са станали персонаж, който взема решение и действа в сценичен етюд. 

Тази година драматургията е с основен фокус относно появата на изкуствения интелект.

"Опитваме се да изследваме кои са най-големите страхове и надежни, за какво човек може да го използва. Темата е сериозна, нас също ни вълнува и е любопитно за нас. Оптимистично сме настроени по отношение на съществуването на изкуствения интелект. Не смятам, че е страшна заплаха за нашето въображение.

Точно това, което днес правим, е да създаваме една изкуствена реалност, в която тя вижда себе си като балерина. Изкуственият интелект може да те върне към мечтите ти, да ти помогне да развиваш въображението си. Мисля, че това е чудесно послание за децата. Да ни дава тази информация и да трупаме повече знания", добави Ева Кьосовска.