На 16 октомври се проведе втория модул от семинар в 3 части, на тема: "Как родителите да говорят с децата си по неудобните теми, как да реагират в различни ситуации, как да отговарят на неудобни въпроси, как да опазят децата от чуждо посегателство“, организиран от Областния екип по приемна грижа Добрич /ОЕПГ/.

Семинарът започна на 9 октомври и ще продължи и на 30 октомври 2024г.

Семинарът е предназначен за приемни родители и социални работници от ОЕПГ и е безплатен за целевата група. Разглежда темите в 3 възрастови групи:

От раждането до 7 години;

От 7 до 13 години;

От 13 години до 18-21 години.

Семинарните сесии обхващат теми за специфичните особености в етапите на психосексуалното развитие на децата, характерни прояви за различните възрасти, притеснения и бариери пред родителите, когато става въпрос за такива въпроси, както и начини на реакция в различните ситуации, свързани със сексуалното възпитание. Запознаване на приемните родители с проблемите, възникващи при деца, жертви на сексуално насилие, тъй като компетентността на приемните семейства е ключова за постигане на целите на приемната грижа.

Занятията се водят от д-р Гълъбина Петрова, практикуващ психолог, психолог-сексолог, специалист по теми, свързани с половото възпитание, член на

Международната асоциация на сексолози и психолози.