Семейство със син и дъщеря тийнейджъри потуши пожар и предотврати сериозен инцидент в района на Хотнишките водопади. Случаят придоби популярност от социалните мрежи, като за него потвърди и кметът на село Хотница Десислав Йорданов, предаде кореспондент на “Фокус".

Сигнал за произшествието е получен на тел. 112 малко след 16:00 часа вчера. Пожарникарите, които пристигат на място, виждат, че гори дънер от вековно дърво, превърнат в маса и пейки за отдих по екопътеката, която води до Хотнишкия водопад. Гасенето вече е започнало от семейство с две деца, което е било на разходка в района. Включили са се и хора от района. Пламъците са се разраснали много бързо заради силния вятър, но благодарение на бързата намеса на туристите, местните и огнеборците, са спасени 20 дка смесена гора.

“Благодарим ви!!! Пожарникарите лично също им благодариха за своевременната реакция. Мястото е трудно достъпно за всякаква техника и бързата реакция в този случай ни спаси от голям пожар!  Благодаря!", написа във Фейсбук кметът Йораднов.

През денонощието са регистрирани още пожари в свищовски, павликенски, полскотръмбешки и стражишки села. Пламъците са погасени от екипи на пожарните в Свищов, Павликени, Горна Оряховица, Стражица и доброволното формирование от Овча могила.

Няма пострадали хора. Унищожени са сухи треви и храсти, както и дворове на необитаеми къщи. Спасени са 20 сгради, над 40 пчелни кошера, както и 650 дка слънчогледови посеви.