Предстои XXXI издание на международното специализирано изложение "Селското стопанство и всичко за него", което ще представи актуални тенденции и новости в областта на земеделието, предаде репортер на "Фокус". Както всяка година спектърът на теми е широк - едрогабаритна и малогабаритна техника; машини и съоръжения за животновъдство; селскостопански инвентар; семена и посадъчен материал; препарати за растителна защита; гуми; автомобили.

Изложението ще се проведе от 30 август до 2 септември в Спортен комплекс "Простор" в Градския парк "Св. Георги".

Добруджанският земеделски институт е традиционен участник в международното специализирано изложение. Миналата година представи семена на основните сортове зърнено-житни, бобови култури и слънчоглед. Основно търсени са сортовете пшеница с повишена сила, селекционирани с идея да бъдат агроекологични. Това означава, че при нашите условия са с минимален разход на торове и препарати, давайки задоволителен добив и качество. 

Такива са пшениците от група А - "Мерилин“ и "Лазарка“, от група Б - "Енола“ и др., от бобовите култури в последните години са популярни растенията с изправен храст. Това са основно "Вежен“ и "Скития“ и най-вкусният фасул "Елексир“. Институтът има нови хибриди слънчоглед, които се обработват по Клиърфийлд технология. Институтът има и конвенционални видове хибриди, които по данни на земеделски производители през 2022 г. година се представиха много добре, с добиви над 220 кг/дка.

В предходното издание в Добрич се проведе конференция "Земеделски практики в полза на климата и околната среда“, като една от темите беше в посока биоземеделие No-till (безоранна) технология. Участваха лектори от България, Южна Корея, Украйна и САЩ.

Жулиета НИКОЛОВА