Свищовското село Овча могила остана без вода. Кметът на общината Генчо Генчев обяви бедствено положение в региона. Причината, разказа за "Фокус“ градоначалникът, е много стара и амортизирала ВиК мрежа, заради която загубите са огромни. От местната администрация говорят за проблема от 2020-а година, като има изготвени и проекти за ремонти. Пари, обаче, няма.

"Проблемът с довеждащите водопроводи е най-големият бич за всички населени места от Свищовска община. При нас водоизточниците имат вода, но поради амортизираната мрежа тя не може да бъде доставена до домакинствата“, обясни кметът Генчев.

Той уточни и, че село Овча могила до скоро е било на воден режим, но се е оказвало, че при него вода има само за част от населението, заради което той е изцяло отменен.

Сега в населеното място работят няколко чешми, докарани са и цистерни, с което хората са обезпечени за следващите дни. В същото време Община Свищов е поискала 20 000 литра вода за питейни нужди, която да бъде доставена от държавния резерв.

Безводието засяга не само домакинствата, но и дейността на Специализираната болница за рехабилитация и физиотерапия, както и център за възрастни хора с демеция, които се намират в Овча могила.

"За тях сме направили няколко байпаса, с които се мъчим да обезпечим тези институции, тъй като там ситуацията е много сериозна и сложна. Знаете, че там се извършват процедури, след които хората трябва да се изкъпят. Вода е необходима и за обслужването на възрастните хора. Количеството обаче не е достатъчно, има постоянни аварии и водата отново спира“, каза още Генчев.

Той прогнозира, че ако ВиК мрежата не бъде незабавно ремонтирана бедствено положение ще се наложи да бъде обявено в още три села – Червена, Александрово и Горна Студена.

Вода е необходима и за животновъдните стопанства в региона, в които се отглеждат около 700 глави едър рогат добитък.

"Проектите са готови, но отлежават в министерсвата и чакат финансиране, за да започнат спешни ремонтни дейности. Искам да ви кажа, че проблемът няма да спре с края на лятото, той ще продължи и през студените месеци“, посочи още кметът.

Овча могила се водозахранва от съседното село Червена посредством азбестово-циментови тръби. Физическите загуби на вода са 50%. Експлоатацията на водопровода е затруднена, тъй като 70% от трасето преминава през земеделски площи и практически достъпът до него е само в рамките на два-три месеца, когато няма насаждения.

Жителите недоволстват и са заявили пред местната власт, че са в пълна готовност за ефективна стачка и затваряне на главния път Бяла – Плевен.

Луиза ТРАНЧЕВА