Село Голяма Желязна до Троян се очаква да се превърне в кулинарен и занаятчийски център. Преди три години, малко след табелата на село Голяма Желязна и зад зелените храсти на полуразрушен зид, няколко ентусиасти откриват полуразрушените коридори на старо училище. 

И се обединяват в своята "Шарена задруга" в името на един по-различен образователен център с бъдеща кулинарна академия и занаятчийско училище.

Как Росица Мутафчиева и Юри Стайков създават инициативата "Шарена задруга“?

"Всъщност ние се загубихме в района. Семейно се разхождахме и търсихме язовир, вода и някъде, където да седнем, да си починем. Съвсем случайно влязохме в Голяма Желязна. За да стигнеш до язовир Сопот, се минава през Голяма Желязна, така че влязохме в селото и попаднахме на това прекрасно училище. Много добре си спомняме как то се яви пред нас. Беше един прекрасен слънчев ден. То светеше“, спомня си Росица Мутафчиева.

"Изоставено училище. Децата сякаш си бяха тръгнали ей така от чиновете. Навсякъде имаше надписи по дъските, – задачи, изречения и т.н. Имаше тетрадки, учебници, карти, всякакви учебни помагала. Беше малко тъжно. Всъщност не малко - беше тъжно“, добави пред бТВ Юри Стайков.

"В началото е имало много деца в района. Богато село е било и затова са искали да построят едно впечатляващо училище. Цар Борис е минал тогава из региона и е попаднал на строежа. Впечатлен от този строеж, е казал на хората от селото, че ще подкрепи тази инициатива и те, очаровани от това, са впрегнали абсолютно всички майстори от региона – дърводелци, дърворезбари, изобщо строители, за да построят училището максимално бързо“, допълни Росица.

А след предстоящите дълги ремонтни дейности училището ще посрещне отново ученици.

Проектът е много обширен. Предвижда се едно кулинарно, едно занаятчийско училище, пансион, който ще е за учениците, и учителска къща. И двете училища ще са международни.

Екипът на "Шарена задруга“ вече наброява над 40 души. Хора, които са специалисти в занаятите и в кулинарията, които имат отношение към проекта.

"Смисълът е в това да оставим нещо след нас. Смисълът е в това да дадеш знание. Смисълът е в това да продължиш традиции и да помогнеш на можещите да се развиват като занаятчии, кулинари, да се продължат техните знания и умения и да се предадат нататък. Какво по-хубаво от това? В никакъв случай не съжаляваме. Това беше едно от-най хубавите неща, които сме стартирали“, каза още Росица.