Община Стара Загора е осигурила с необходимия ресурс провеждането на изборите за 51-во Народно събрание в неделя, 27 октомври 2024 г. Това обобщи секретарят на администрацията Николай Диков, предаде репортер на "Фокус". Най-същественото – всички изборни книжа и бюлетини, вече е осигурено. Налични са 140 хил. бюлетини и 168 пакета по 2 броя ролки със специализирана хартия за бюлетини от машинно гласуване за секциите, в които то е предвидено.

Образувани са 210 избирателни секции на територията на община Стара Загора. Подвижна избирателна секция е предназначена за хората с физически затруднения, подали заявления до 12 октомври 2024 г. – те са 18 души. Ще има и по една избирателна секция в Затвора, Следствения арест и УМБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович“, както и една за диспансерите, изтъкна още секретарят на Община Стара Загора.

Предвидени са известни промени в няколко секции, заради извършването на ремонти там, където досега са се помещавали. Избирателните секции с номера 008, 009 и 010, които бяха в ОУ "Самара“ в кв. "Самара“, се преместват в Детска ясла № 3 "Маргаритка“. Секциите с номера 037 и 039 няма да са в Детска градина № 66 "Детски рай“, а отиват в Четвърто ОУ "Кирил Христов“. Пребазира се и избирателна секция № 169 в с. Остра могила – тя няма да бъде в читалището, а в клуба на пенсионера.

С безпроблемното протичане на парламентарния вот са ангажирани 1818 души в състава на секционните избирателни комисии: председатели, зам.-председатели, секретари и членове. Те ще получат всички необходими изборни книжа и материали утре, 26 октомври 2024 г., съгласно Хронограмата на ЦИК, Оперативния план на МС и Изборния кодекс, информира още Николай Диков. Тяхна отговорност е и да подготвят своето помещение за гласуване и да го предадат на органите на МВР за охрана.

В 168 избирателни секции на територията на община Стара Загора ще се гласува и с хартиени бюлетини, и със специализирани устройства за машинно гласуване. В други 42 секции, където броят на гласоподавателите е под 300 души, алтернативата е само с хартия.

Машините са предоставени от "Сиела Норма“ АД директно на съответните секционни комисии, съпровождани от МВР и поставени в пломбиран транспортен куфар.

В неделя пред урните на територията на община Стара Загора имат право да застанат 137 845 избиратели. В предварителните избирателни списъци са отбелязани данните на 140 031 души. Разликата идва оттам, че междувременно са починали хора, други са заявили, че ще гласуват в чужбина или по настоящ адрес, извън Стара Загора и т.н.

Любопитен факт около изборите е кой ще празнува рожден ден в деня на вота и колко са избирателите на достолепна възраст. Две момчета и четири девойки навършват пълнолетие в неделя и ще могат да съчетаят личния си празник с първо упражняване на вот. На другия полюс са столетниците – двама мъже на 100 и 101 г. и две жени на 100 и 103 г., са най-възрастните гласоподаватели.