Резултатите от Националното външно оценяване по български език и литература за 7 клас в Пловдивска област са по-слаби от миналата година. Регионът отстъпва с две позиции в националната класация и заема 8-мо място. По математика обаче  резултатите са най-високите спрямо предишните години и нареждат областта на 5-то място в класацията, което е с една позиция нагоре. Това показват обобщените резултати от НВО за 7 клас, съобщи за "Фокус" началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова.

Само един ученик е постигнал най-много точки и по двата предмета, но и той не е успял да извоюва максимума. Това е седмокласник от МГ "Акад. Кирил Попов", който е получил 99 т. по БЕЛ и 100 т. по математика.

Друг седмокласник от пловдивското средно училище "Черноризец Храбър" пък е постигнал 100 точки на изпита по български език и литература. 

11 седмокласници са постигнали максималните 100 точки на матурата по математика. Шестима от тях са възпитаници на МГ "Акад. Кирил Попов", двама - на ОУ "Райна Княгиня" и по един - на ОУ "Княз Александър I", СУ "Св. Патриарх Евтимий" и ОУ "Душо Хаджидеков".

40 ученици са получили 0 точки по български език и литература. Най-много са в Обединено училище (ОбУ) "Пенчо Славейков" Пловдив - 17 седмокласници. Петима са от ОУ "Отец Паисий" с. Стряма, по четирима - в ОУ "Никола Йонков Вапцаров" Асеновград и ОУ "Христо Г. Данов" с. Розино, по двама - в ОУ "Гео Милев" с. Белозем и ОУ "Димчо Дебелянов" Пловдив, по един в ОУ "Ангел Кънчев" Асеновград, ОУ "Васил Априлов" с. Виница, ОУ "Панайот Волов" Пловдив, ОУ "Райно Попович" Карлово, СУ "Найден Геров" Пловдив и СУ "Св. Св. Кирил и Методий" с. Калековец. В тези училища учат деца, чийто майчин език не е българският. 

На матурата по математика с 0 точки са 14 седмокласници. Трима са от Обединено училище "Пенчо Славейков" Пловдив, по двама има от ОУ "Гео Милев" с. Белозем, ОУ "Отец Паисий" с. Стряма, ОУ "Панайот Волов" Пловдив, по един от ОУ "Райно Попович" Карлово, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" Дълбок извор, СУ "Константин Величков" Пловдив, СУ "Найден Геров" Пловдив и СУ "Св. Св. Кирил и Методий" Пловдив.

Шестима ученици имат по 0 точки и по двата предмета. По двама  седмокласници са от Обединено училище "Пенчо Славейков" Пловдив и ОУ "Отец Паисий" с. Стряма. По един са от СУ "Найден Геров" Пловдив и ОУ "Гео Милев" с. Белозем. 

Най-високи резултати показват учениците от Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов" – 184,02 т. по двата предмета. На второ място се класират възпитаниците на СУ "Св. Патриарх Евтимий" – 150,85 точки, трети са седмокласниците от частното основно училище "Слънчев лъч" – 144,38 т.

Най-ниски резултати имат учениците от ОбУ "Пенчо Славейков" Пловдив – 18,72 т., ОУ "Панайот Волов" Пловдив – 19,36 т. и ОУ "Никола Йонков Вапцаров" Асеновград – 22,13 точки.