От 4 до 10 ноември 2024 г. в гр. Варна ще се проведе Седмица на православната книга. Тази година ще бъде двадесет и второто издание на форума за православна книжнина. За първи път всички представяния на книги ще се проведат в храм "Св. прпмчк Прокопий Варненски“. Всяка вечер от 17:00 ч. всички желаещи ще могат да се срещнат с авторите, издатели и преводачи на православни книги от последните няколко години. Седмицата се организира от Варненска и Великопреславска митрополия със съдействието на Община Варна.

Седмица на православната книга започва през 1999 г. с благословението на блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Тази инициатива се утвърди през годините като авторитетен богословски форум и желана трибуна за изява на писатели, преводачи и книгоиздатели от целия православен свят. Те идват тук, за да се насладят на взаимното общение, да споделят радостта и успехите, но и трудностите и изпитанията в своя благословен от Бога труд.

Тази година в събитието ще вземат участие представители на Софийска, на САЩ, Канада и Австралия, Ловчанска, Русенска и Доростолска митрополия и ще бъдат представени издания на Синодално издателство, Богословския факултет на Софийски университет "Св. Климент Охридски“, Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“, Православен богословски факултет на Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий“, Зографски манастир, издателство "Омофор“, фондация "Двери“, фондация "Комунитас“, и др. Ще бъдат представени и новите издания на Варненска и Великопреславска света митрополия от последните две години.

Седмицата на православната книга продължава въпреки разпространеното мнение днес, че книгата вече няма място в съвременния технологичен свят, и че човекът на нашето сложно време все по-малко чете. Книгата е удивително чудо в живота на човечеството, а православната литература, която принася духовна полза на всеки докоснал се до нея, е особено ценна.