В Кюстендил се провежда традиционната Седмица на пожарната безопасност, предаде "Фокус“. До 15 септември се организират разнообразни събития, насочени към повишаване културата и информираността на населението в областта по отношение на пожарната безопасност и защита на населението, издигане престижа на професията и доверието на хората и популяризиране на всички дейности, осъществявани службата. Седмицата е и по повод на професионалния празник на огнеборците.

В посетителския информационен център "Паничище“ е представена изложба с творби на деца от област Кюстендил, участници в международния конкурс за детска рисунка " Сочите си видях бедата“. В рамките на седмицата са планирани посещения в детски градини и демонстративни занятия. Децата ще посетят и районните противопожарни служби. Предвидени са викторини и игри.

Ще бъде проигран и авариен план на една от бензиностанциите в Кюстендил. Ще се проведат и срещи с общинските ръководства и други държавни органи за обсъждане на взаимодействието, изпълнението на плановете за защита при бедствия, обучението на доброволните формирования за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях.