Седмица на мобилността и безопасността на пътя тече във Великотърновска област, предаде кореспондент на "Фокус“. От Регионалната инспекция по околна среда и води в старата столица уточняват, че проявите, които продължават до 22-ри септември, се организират от Европейската комисия. Те са част от традиционната Европейска седмица на мобилността, чиято цел е да се обърне внимание на обществеността върху личния ангажимент в грижата за опазването на околната среда.

"Темата на кампанията тази година е "Пестене на енергия“. Тя е избрана, за да насочи вниманието на обществото към този особено важен проблем, засягащ потреблението на енергия за градска мобилност. Намаляването на потреблението на енергия е в съответствие с целите на Седмицата на мобилността: насърчаване на устойчивата мобилност; стимулиране на активния транспорт; създаване на приятни за живеене градове. В рамките на седмицата се провеждат и Дните за безопасност на пътя, организирани от МВР и Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, с които се популяризира основното послание за намаляване на жертвите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата на Европа и нашата страна. @roadpol_eu #zeromeanslife“, обяснява Милка Асенова, отговаряща за "Връзки с обществеността“ в РИОСВ - Велико Търново.

През тази седмица от Инспекцията са предвидили няколко мероприятия. В дните до петък ще се проведе информационна кампания, в която всеки посетител РИОСВ ще получи материали, посветени на мобилността и Дните за безопасността на пътя. Брошурките ще се раздават в инспекцията. Посланията на кампаниите са свързани с вниманието по време на движение, използване на колан, скоростта на движение, запазване живота на децата, използване на велосипед, толерантност на пътя.

Планирана е и беседа за пътната безопасност с деца от ДГ "Райна Княгиня“ във Велико Търново.