Седмица на италианската култура в "Двореца" в Балчик поставя началото на проект, който приобщава няколко европейски градове в търсене на пресечни точки между операта и друг вид изкуства - сценични и визуални. Проектът започва от Държавния културен институт-Културен център в Приморска Добруджа и до края на годината ще гостува в галерии, театри и музеи във Варна, София, Рим и Сулмона в Италия, предаде репортер на "Фокус". В Каменна зала в "Двореца" до 30 юли може да бъде разгледана изложба живопис "Светът на операта в картини".

Тя освен, че включва творби на български и италиански автори, представя нови тенденции във визуалните изкуства - картини с добавена стойност благодарение на дигиталните технологии. Търновският художник Светослав Косев представя живописни платна, а чрез специално приложение в мобилните устройства превръща картините в многопластови. 

Другите художници от България са Лора Маринова – Варна, Иван Обретенов – Варна, Виолета Радкова – Русе, Светлин Ненов – Варна, Владимир Киров – Ловеч, Здравка Василева – София, Цветелина Русалиева – София и Цанко Цанков – Варна. Италия е представена от Франко Фортунато – Рим, Акилле Курателла – Раяно (Лакуила), Фабио Калветти – Флоренция, Паоло Федели – Флоренция и 

Франческо Нези – Флоренция. 

Техните творби са създадени специално за проекта "Операта – музикалната живопис“, който ще бъде представен в много културни институти в България и Италия, съобщи кураторът Нели Вълчева. 

Живописните платна предстои до края на годината да бъдат експонирани в различни художествени пространства - Арт галерия "Ларго" във Варна, залите на оперните театри във Варна и Сулмона (Италия), Античния дворец "Роспилиози" в Рим  и Музей "Борис Христов“ в София. Навсякъде изложбите се откриват с концерти на солистите и оркестъра на Държавна опера - Варна с гост-солисти от Италия. 

При откриването на културното събитие в "Двореца" неговият директор Жени Михайлова приветства гости и участници. Сред официалните лица бяха посланикът на Италия в България Джузепина Дзара, директорът на Италианския културен институт в София Мария Маца, консулският кореспондент на Италия във Варна Антонио Таркуинио, областният управител на Добрич Йорданка Костадинова и кметът на Община Балчик Николай Ангелов. 

Вечерта на откриването на Седмицата и началото на културното пътуване на проекта се превърна в едно от най-вълнуващите и вдъхновяващи събития това лято в Културния институт. Камерният концерт на хор "Морски полъх" от Варна и Дуо "Дженерейшън гитар" – класически китари, потопиха публиката в света на популярни и обичани италиански мелодии.

По-късно на открита сцена "Двореца" публиката се наслади на оперна гала с участието на солисти от Държавна опера - Варна и гост-солист от Италия Киара Таркуинио. Самата тя сподели: "Невероятен концерт, с невероятни хора. За мен е чест да бъда част от този проект, който е с фокус италианската култура в България. Огромна и топла публика, мечтана атмосфера на брега на Черно море пред кралския дворец, колеги певци с рядък талант". 

Жулиета НИКОЛОВА