Седмица на чилийската култура в Държавен културен институт-Културен център (ДКИ-КЦ) "Двореца" в Балчик поднася на посетителите разнообразие от преживявания, предаде репортер на "Фокус". Дните на тази далечна и екзотична страна започнаха вчера с откриване на изложба в Каменна зала.

Там са представени различни видове изобразително изкуство - живопис, скулптура, колажи, фотография и бижута. Докосването до творбите носи усещане за радостта от живота - цветно, раздвижено и красиво. Гостите на откриването имаха уникалния шанс да послушат на живо музиканта Хусто Диас. Той изпълни на китара и чаранго (национален музикален инструмент на индианците от Латинска Америка) песни от Чили и Куба. За онези, които са пропуснали този момент, Хусто Диас ще свири отново тази неделя - 9 юли, от 15:00 часа. Концертът включва вълнуваща смесица от аржентински, бразилски, кубински и чилийски ритми, също фолклор от Боливия, Карибите и Перу. Тогава той ще свири и на кена (индианска флейта). Ще прозвучат песни на известни артисти, като Виолета Парра, Виктор Хара, Ариел Рамирес, Фелиз Луна, Силвио Родригес и Пабло Миланес.

Хусто Диас е и сред представените автори в изложбата, давайки едно мултисензорно преживяване на присъстващите. Участват още в изложбата Пиерина Монтиглио, пластичен художник, разказващ визуално и въздействащо, фотографът Луис Кампос, уловил природната красота на пет континента, и Химена Тапия, в чиито творби традиция и модерност се сливат. Гостите на събитието опитаха и вкуса на Чили с вкусни емпанадас и палитра от вина.

Специални гости на откриването на Седмицата на чилийската култура бяха Мария Луиса Сантос, директор на Институт "Сервантес" в София, и Н. Пр. Мария Пиа Буста Диас, извънреден и пълномощен посланик на Република Чили. Официалните гости изразиха своето задоволство да бъдат част от този своеобразен празник на чилийската култура у нас, защото подобна Седмица е уникална за България, случва се само и единствено в "Двореца", а това е нейното второ издание, след успешното представяне миналата година. От своя страна директорът на Институт "Сервантес" Мария Луиса Сантос прие радушно идеята на Жени Михайлова, директор на ДКИ "Двореца", следващата година в Културния център да бъде организирана Седмица на културата на испаноговорящите народи, което ще разшири палитрата от културни нюанси.

На 11 юли Седмицата на чилийската култура продължава с две прожекции на комедията "Толкова е тъжен животът ти“ – от 11:00 и от 15:00 часа. Филмът разказва завладяваща история за сложността на човешките взаимоотношения и търсенето на истинската любов и е с български субтитри. Това е една история, която пренася в свят, където случайните срещи могат да променят живота на човек завинаги. Независимо дали е филмов ентусиаст или просто е любопитен към различните култури, този филм пленява човек със своя чар и автентичност.

Входът за всички събития в Седмицата на чилийската култура е свободен. Тя се организира и със съдействието на Диего Монтиглио, който живее в България от 18 години. Както сам споделя, вятърът на любовта го е отвел в нашата страна, където той се чувства много щастлив. Българският език е усвоил в семейството, без школи и курсове. Чрез събития като това в "Двореца" той се вълнува да срещне две култури - българската и чилийската, много различни, но и с общи ценности, споделяни от хората в различни точки на света. 

Жулиета НИКОЛОВА