В Стара Загора предстои традиционният избор за Кмет на Млада Загора – инициатива с над 20-годишна традиция. Събитието ще се проведе на 4 октомври от 17.30 ч. в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески“, предаде репортер на "Фокус". Организатори са Център за подкрепа за личностно развитие - Стара Загора в партньорство с Община Стара Загора.

По традиция в навечерието на празника на Стара Загора Младежки общински съвет, представители на старозагорските училища и жури избират градоначалник на Млада Загора. Първият кмет на Млада Загора е избран през учебната 1997/1998 г.

Седем са кандидатите, които ще се борят на вота за "Кмет на Млада Загора“ през 2024 г. Те ще представят своите концепции на дебат пред публика и жури. Журито разглежда кандидатите по определени критерии по 10-бална система за първи, 5-бална система за втори и трети кръг.

От 19-ти до 29-ти септември бe в ход кампанията за събиране на кандидатури за "Кмет на Млада Загора“ сред ученическата общност.

Надпреварата ще бъде оспорвана и тази година. Участниците са ученици 10-11 клас и са представители на 7 старозагорски образователни институции - Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи "Проф. Минко Балкански“, ПГЕ "Джон Атанасов“, Средно училище "Максим Горки“, Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски“, Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня“, Профилирана природоматематическа гимназия "Гео Милев“ и ГПЧЕ "Ромен Ролан“.

Петчленно жури, съставено от млади и активни хора,  ще оценяват кандидатите по предварително зададени критерии - оригиналност на идеите, логика и яснота в изложението, аргументираност при излагане на идеите, сценично поведение  на кандидата за млад кмет, речева култура, въздействие върху публиката, емоционална овладяност, чувство за хумор, езикова грамотност и др.

В избора за Кмет на Млада Загора участват и  по трима делегирани представители, предварително избрани от образователната институция. Те ще гласуват тайно в отделно обособено помещение.

През тази година има два нови регламента за участие в изборите. Единият е свързан с възрастта на кандидатите, които трябва да са 10 или 11 клас. Другата промяна е задаване на казус по значима тема като например - училищно пространство, училищна общност и др., по който ученикът трябва да даде решение.

Кандидатите ще преминат през три кръга. В първия всеки един от тях ще се презентира самостоятелно, както и ще представи своята визия и програма за работа за периода на мандата. Във втория кръг журито ще зададе въпрос на всеки един от кандидатите, свързан с визията и програмата за работа за периода на мандата. В третия кръг представителите на журито ще зададат  един казус за всички кандидати по една от предварително зададените теми.

Изборите печели участникът, събрал най-много точки от гласуването на журито от трите кръга и от прекия избор на делегираните представители.

Новоизбраният Кмет на Млада Загора ще участва в тържествения ритуал за издигане на националното знаме на Република България на 5 октомври – Ден на Стара Загора. По традиция той ще получи ключа на града.

Инициативата за избор на "Кмет на Млада Загора“ на Община Стара Загора насърчава активното участие на младежите в управлението на града. Основната цел  е младите да бъдат ангажирани в управленските процеси и да им се даде възможност да представят своите идеи и визия за развитието на града.