Седем души са пострадали от пиратки и са потърсили помощ в болницата във Велико Търново в Новогодишната нощ. Това обобщи за "Фокус“ директорът на лечебното заведение д-р Даниел Илиев. Той допълни и, че двама от тях ще запомнят тази година завинаги, защото са загубили пръсти на ръцете си.  

"Oт 00:00 часа на 31 декември до 1-ви 16:33 часа ние имаме над 210 човека, преминали през Спешно приемно отделение, от които седем души бяха пострадали от пиратки, единият от които е идвал два пъти. Единият е бил с ампутация на пръст от пиратката, но е отказал хоспитализация и е бил преглеждан няколко пъти. Има също рани в областта на окосмената част на главата, в областта на лицето, но най-често е по пръстите на ръцете. Трябва да има отговорност, хората да не са извън контрол, в следствие на алкохол и други упойващи вещества“, допълва д-р Илиев.

Имало е и случай на паднала от втория етаж млада жена, която все още е в болницата със сериозни наранявания на гръбнака, но без опасност за живота.

Над 60 проверки са проверките, извършени в обекти за продажба на пиротехнически средства, нарушения не са констатирани. Целта им е била да предотвратят сериозните инциденти с пиратки, но въпреки това произшествия има. Обажданията са малко, защото според полицаите, хората не подават сигнали за подобен вандализъм.

"В 00:15 часа на 31-ви е подаден сигнал във Филиал за Спешна медицинска помощ за пострадало лице от мъжки пол на възраст 67 години за нараняване от пиротехническо изделие. Лицето е откарано в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, където са били ампутирани първите фаланги на два от пръстите на лявата ръка. Извършени са общо 60 проверки по тази линия, като не са констатирани нарушения по тази линия“, коментира главен инспектор Боян Бартолов – началник сектор "Охрана на обществения ред“ при ОД на МВР – Велико Търново

Търновци са категорични, че зарята този път е била много внушителна и красива, но казват и, че с пиротехническите средства трябва много да се внимава. Допълват и, че е необходимо да има по-сериозен контрол – както при продажбата, така и при ползването на пиротехнически средства.