Създаване на сдружение на общините и учредяване на Фонд за развитие на летището са основните стъпки, за да функционира правилно летателната площадка в Горна Оряховица. Това заяви кметът на железничарския град Николай Рашков, който получи мандат от ОбС – Горна Оряхоивца да провежда срещи с представители на местните власти в региона за формирането на такова съдружие, предаде кореспондент на "Фокус“. Идеята му е летището да се превърне в международно и по този начин да създаде редица предпоставки за икономическо развитие на региона.

 "Не откриваме топлата вода. Преди да внеса предложението в ОбС, с колегите от екипа ми проучихме детайлно съществуващи такива сдружения на общини и юридически лица, които имат интерес от оптималната работа на летищата в Пловдив и Бургас.

Идеята е общините-членове на сдружението да участват с определени вноски във Фонда, а със средствата от него да се обезпечават авиолинии. Виждането ми е Сдружението да преговаря с авиопревозвачите и да поставя въпросните условия на концесионера.

Разбира се, тепърва при съвместните ни разговори ще прецизираме детайлите. Но категорично смятам, че не е необходимо още толкова години да седим и просто да чакаме нещо добро да се случи“, коментира Рапков.

Той изрази надежда, че идеята му ще бъде подкрепена не само от общините във Великотърновска област, но и от представители на местната власт в съседни райони.