В залата на Американския център на Столична библиотека – площад "Славейков“ № 4, се състоя премиерата на сборника "Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“, съобщиха от пресцентъра на община Чепеларе. Книгата бе представена от йеромонах Йоан Пешев – игумен на Руенския манастир "Св. Йоан Рилски“, професор д-р Павел Павлов – член на Деканския съвет на Богословския факултет при СУ "Св. Климент Охридски“, д-р Мария Иванова – главен асистент в Института за изследване на населението и човека при Българската академия на науките и преподавател в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски“, и Стефан Илчевски – съставител и редактор на изданието. След това думата бе дадена на присъстващите и се оформи дискусия, в която дейно участие взеха богословите: Ангел Карадаков, д-р Десислава Панайотова и протойерей д-р Сава Кокудев – главен асистент в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски“.

Официални гости на събитието, организирано от Община Чепеларе, бяха: архимандрит Василий Савов – протосингел на Софийската света митрополия, свещеници от централните софийски храмове, професор дин Любомир Огнянов, професор дин Йордан Пеев и потомците на протойерей Евстати Янков: Тодорка Дандарова – внучка, професор д-р Симеон Евстатиев – правнук и неговата съпруга – доцент д-р Галина Евстатиева, Симона Евстатиева – праправнучка.

В края на представянето се изказаха: Симеона Джуброва – старши преподавател по английски език във Висшето строително училище "Любен Каравелов“ – София и професор д-р Симеон Евстатиев – Факултет по класически и нови филологии на СУ "Св. Климент Охридски“, които дадоха положителна оценка на новоиздадения сборник, а Антоанета Аговска – ВрИД кмет на Община Чепеларе, благодари на участниците в премиерата и заяви пред препълнената зала, че за Община Чепеларе са важни не само инвестициите във нейната инфраструктура, а и в опазването на местната духовност и в съхранението на паметта за хората като протойерей Евстати Янков, който е молитвен закрилник на Чепеларе.

В град Чепеларе книгата с проповедите може да бъде закупена с 20% отстъпка от редовната цена 28,00 лв., т.е. цената и е 22,40 лв. Предлага се на касата в Община Чепеларе,  църквите и книжарниците.