В кюстендилското читалище "Братство“ се състоя церемония по връчване на сборника "Корени на родолюбието“, предаде репортер на "Фокус“. Книгата е част от едноименната инициатива, започната от Ротари Кюстендил през 2023 година.

В рамките в обявения тогава конкурс бяха събрани около 80 картини и макети и 17 разказа и есета, свързани с рода и семейството. Всички те са събрани в ценния сборник. Ценен, защото в него има много истории, малки и големи, от близо и далеч и всички те родни – кюстендилски.

По време на представянето на книгата беше посочено, че книгата съдържа корени, но не обикновени, а корени на родолюбието. "Скитаме се по големия свят, но винаги искаме да се приберем … вкъщи. А вкъщи е там, където е коренът. И как беше – "коренчето“ все ни тегли към себе си“. Една инициатива на Ротари Кюстендил намери място в много кюстендилски домове“, каза Дидияна Миланова, член на борда на Ротари Кюстендил  и част от комисията по IT и комуникации.

Тя посочи, че майки и баби, бащи и дядовци са дали на наследниците си най-важната частица от рода – историята му. "Опази се Паисиевият завет да "знаем своя род“. Децата трябва да вървят смело по своя път. Но преди да им отворим вратата, трябва да им покажем, да знаят и да помнят които са дедите им, чии наследници са, каква кръв тече във вените им. Така децата на Кюстендил, малки и големи, пораснали и още непораснали, дадоха много от сърцата и от желанието си, за да се възроди миналото и духът на се слее с бъдещето на нашата общност“, допълни Миланова.

Тя припомни на присъстващите в залата за идеята на инициативата и какво се е случило до момента, за да завърши конкурсът с този ценен сборник.

Президентът на Ротари Кюстендил за 2024/2025 година Цветомира Маринова приветства гостите на тържеството. "Аз вече ви чувствам като семейство, пир толкова много родословни дървета, при толкова много истории за рода. Вече сме в последната част от конкурса "Корени на родолюбието“ с тема "Моят род“, който започва през ноември 2023 година. Тогава обещахме, че ще направим сборник с всички творби на участниците. Много съм горда, че той вече е факт и днес сме се събрали за да раздадем тържествено сборниците на всички участници в конкурса“, каза Цветомира Маринова.

Сборникът беше връчен на всеки един участник в конкурса. Във връчването участваха Паст президентът на Ротари Кюстендил Милен Георгиев, секретарят на клуба за 2024/2025 година Георги Стоянов, Любомир Васев, член на борда, Диана Богданова и Божидар Попов, членове на клуба. За доброто настроение на гостите се погрижиха възпитаници на Основно училище "Професор Марин Дринов“ и на читалище "Братство“.

След връчването на родовата книга бяха обявени условията за участие в новия конкурс. Той е на тема "Крастата на моя роден край“. В него могат да участват ученици от I до XII клас, обучаващи се в училищата на територията на община Кюстендил.

Тази година категориите в конкурса са пет. Първата е "Проза“. В тази категория се приемат разкази, легенди, приказки, пътеписи, биографии и есета. Втората категория е за лирика и включва стихотворения. Третата категория е "Картина“. В нея може да се участва с пейзажи или природни сцени, пейзажна живопис. Форматът на картините трябва да е 35/50 см.

Четвъртата категория е за архитектурен макет – местна забележителност в цял комплекс, със заобикалящата среда. Петата категория е за късометражен филм. Той трябва да представлява реклама на родния край. Да е с продължителност 2 минути или 7 кадъра. Трябва да сдържа емблемата на Ротари клуб – Кюстендил, заглавието на конкурса, аудио обосновка и субтитри.

Крайният срок за предаване на творбите е 11 ноември 2024 година. Творбите трябва да се предават при директорите на училищата, а награждаването ще бъде на 21 ноември 2024 година – Деня на християнското семейство.