Транспортната фирма "Автотранс Чолаков" категорично отказва да изкарва автобусите си извън землището на община "Марица" и да превозва пътници до Войводиново. От общината са се опитали да убедят превозвача да извършва поне три курса дневно - по един сутрин, на обяд и вечер, но той не се съгласил, научи "Фокус".

Както вече съобщихме, "Автотранс Чолаков" спря линия №15 извън границите на община Пловдив. В рамките на града автобусите се движат, но не навлизат на територията на съседната община. Две са основните причини за драстичното решение - едната от тях е затвореното отново за ремонт "Брезовско шосе" и обикалянето през улица "Полет", което удължава маршрута. Второто основание е неплащане на услугата на територията на община "Марица". 

По разписание съгласно договора между община Пловдив и "Автотранс Чолаков" маршрутът на линия №15 е до ИЗК "Марица". Удължаването до село Войводиново е на основание чл. 17 ал. 8 до Закона за автомобилните превози:

"Областният управител разрешава разширение на общинската транспортна схема в съседни общини при необходимост от ежедневни работни пътувания в рамките на един индустриален парк или на една бизнес зона", обясни за медията ни заместник-кметът по транспорт Савина Петкова.

Самата тя не знае кога във времето се е случило това удължаване на маршрута. Рейсовете на "Автотранс Чолаков" пътуват извън Пловдив по договор между самия превозвач и община "Марица". В това споразумение обаче няма поет финансов ангажимент и до настоящия момент кметът на "Марица" не е платил нито една стотинка на транспортната фирма.

В същото време "Автотранс Чолаков" търпи загуби и санкции заради дългия маршрут и неудобното трасе на територията на Пловдив, както и заради действащите вече жп прелези. В областния град прелезите са два и с новия на Войводиново автобусите влизат в сериозно неспазване на разписанието по договора с община Пловдив. Шофьорите на автобус 15 разказват, че им се е случвало на въпросния нов прелез да чакат по 20 минути от двете му страни. 

"Проблемът е в община "Марица". Те трябва да се срещнат с превозвача и да се уточнят. Все пак тези хора са жители на община "Марица" и тя трябва да се погрижи за тях" - коментира Петкова.

Заместник-кметицата каза още, че община "Марица" има квоти в областната транспортна схема до Раковски и Брезово. По неизвестни причини обаче автобусите заобикалят селото и минават по магистралата. Единствено рейсовете на фирма "Емануил 98" влизат във Войводиново, но спират само на първа спирка.

Очаква се от община "Марица" да съобщят как ще осигурят превоз на жителите си.