"За да има вода в село Раковски, трябва да се ограничи първо поливането в градините". Това заяви на среща с жители на каварненското село Раковски Саркис Караджиян, изпълнителен директор на ВиК - Добрич, предаде репортер на "Фокус". "Още следващата седмица ще бъдат направени рехабилитация и съответните проверки. Вие сте 220 абоната. От тях 75 къщи са необитаеми. Не казвам, че моите служители са безупречни и си вършат работата както вие искате, навсякъде има грешки. В дружеството няма хора, които да работят, има недостиг на работна ръка. Нямаме служители, като водомайстори, шофьори и техници поради ниските заплати", заяви Саркис Караджиян. 

На казаното от него жителите на Раковски отговориха разгневени с въпроса: "Какво ще направим, за да има вода?!". Местните хора не приемат тезата, че ограничаване на поливането ще нормализира водоснабдяването в селото, защото в него вода няма за никакви нужди, нито питейно-битови, нито поливни. Многократно различни хора повтаряха: "Какво поливане?".

Саркис Караджиян нееднократно подчерта, че лятото причините за недостиг на вода са няколко - на първо място факта, че с водата за питейно-битови нужди се поливат градини и ниви и така консумацията се увеличава много. "Загубите в селото са над 83%, това включва също течове и кражби на вода. Има доста необитаеми къщи, където хората си ползват вода там без това да е правомерно", отбеляза директорът на ВиК. 

Караджиян допълни, че са водени разговори с "Напоителни системи". Те в момента нямат утвърдена цена от КЕВР, за да продават вода на дружеството. 

Според зам.-областния управител на Добрич Живко Желязков решение ще бъде намерено, но трябва всички отговорни страни заедно да обсъдят възможностите. Една такава е Община Каварна да започне да разчита на фотоволтаици, които да обезпечат енергия за сондажните кладенци на ВиК и това да увеличи дебита на вода. Друга добруджанска Община - Крушари, също са се насочили към този вариант и той се обмисля. 

Жулиета НИКОЛОВА