Три броя дълготрайна дървесна растителност са отрязани в старозагорския кв. "Железник“ без да е получено разрешение за това от Община Стара Загора. Нарушението е на чл. 50, ал. 2 от Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система на Община Стара Загора и се наказва с глоба в размер от 500 до 5 хил. лева.

Това става ясно от прегледа на ежеседмичната справка за констатирани нарушения по наредби на Община Стара Загора за втората седмица на месец октомври 2024 г., предаде репортер на "Фокус". Постоянните проверки се извършват от Община Стара Загора съвместно с органите на реда: Звено "Инспекторат“ и група "Общинска полиция“.

Няколко са по-фрапантните нарушения на общински наредби. 4-ма души са пренебрегнали разпоредбите на чл. 7а, ал. 4 на Наредбата за обществения ред в Община Стара Загора и са си позволили да консумират алкохол на публични места. Трима души ще бъдат санкционирани за паркиране на забранени места – те не са спазили чл. 57, ал. 1, т. 2 на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора.

Един е случаят на управлявано извън разрешените места индивидуално електрическо превозно средство (тротинетка). Осем собственици на излезли от употреба моторни превозни средства ще бъдат глобени по разпоредбите на чл. 36 на Наредбата за обществения ред при използване на превозни средства и общи площи на територията на Община Стара Загора.

Още малко статистика от проверките, извършени за периода 7-14 октомври 2024 г. 377 броя са наложените санкции глоба с фиш на стойност 20 лв. 39 автомобила са принудително преместени от репатратора, а други 37 броя са таксувани на място. Задържани с техническо средство (скоба) са 71 моторни превозни средства.

Традиционният апел на Община Стара Загора е: граждани, спазвайте текстовете на наредбите и подавайте сигнал, когато станете свидетели на пренебрегването им!