Санкции за над 20 000 лева са наложени на превозвачите в Пловдив заради неработещи климатици в автобусите от масовия градски транспорт, съобщи ресорният заместник-кмет Савина Петкова, предава Plovdiv24.bg.

Ситуацията с климатизацията в градските рейсове постепенно се подобрява, но е далеч от това, което трябва да бъде. 

"Има известно подобрение. Преди няколко дни кметът подписа уведомление за налаганата санкция. Има процедура, която трябва да извървим. 

До тук са повече от 20 000 лева, предстоят още уведомления. Ние не сме спрели с проверките, макар че нашите екипи са малобройни и за тях е също много трудно при тия високи температури да бъдат в автобусите, но го правят – благодарим им за което" - коментира Петкова.

Кметът Костадин Димитров уточни, че за проблема с липсващото охлаждане има два фактора - когато един автобус е с развален компресор и тогава се дава срок за отстраняване на проблема и когато няма оборудване. 

При проверките е установено, че над 30 автобуса фабрично нямат климатици. Т.е. фирмите са купили превозни средства, които са им били изгодни. Сега обаче се налага да монтират, тъй като някои вероятно ще кандидатстват и за временната мярка за превъзлагане на превозите след изтичане на едномесечното предизвестие.