Приключи санирането на една от най-старите детски градини в Свищов. С изпълнението на проект за 400 хиляди лева Общината въведе мерки за енергийна ефективност в ДГ "Чиполино“ в крайдунавския град, предаде кореспондент на "Фокус“.

Средствата са вложени в топлоизолация на външни стени, покрив и под; изграждане на соларни системи, които осигуряват на сградата топла вода; монтиране на пречистватели на въздуха.

"С подобряването, обновяването и модернизирането на образователната инфраструктура в сградата се осигурява благоприятна, иновативна, модерна и функционална образователна среда, чиято повишена енергийна ефективност на сградата ще доведе до повече комфорт, повишаване на мотивацията на децата и разбира се – до намаляване на разходите за енергоносители и по-ефективното им управление. Проектът пряко ще допринесе за подобряване качеството на образование, възпитание и грижи, полагани в детското заведение, осигурявайки сигурна, осъвременена и достъпна среда за децата, съответстваща с европейските изисквания“, обясняват от Община Свищов.

ДГ "Чиполино" едно от най-старите детски заведения на територията на общината, построено през 1974 година. Към момента в детската градина се обучават общо 137 деца, разпределени в 2 яслени и 4 градински групи. За тях се грижат общо 32 човека персонал, от които 23 педагогически и непедагогически, 5 медицински лица, 1 педагог и 3 детегледачки. Сега, след като е обновена, красивата сграда със своята модерна визия ще допринесе за съвременния облик на градската архитектурна среда.