На 20 октомври 1912 г. отряд на Седма пехотна Рилска дивизия, с командир ген. Георги Тодоров, с устремен марш навлизат победоносно в село Свети Врач, поставяйки начало на новата история на днешния град Сандански! За славното минало и по повод празничния ден в парк "Свети Врач" бе представени и изложба, показваща редки карди на летище Свети Врач по време на Първата световна война. 

За така желаната свобода, за героизма и за преклонението, което сме длъжни да отдадем на всички онези безстрашни герои, отдали живота си за свободата и вярата като опора в трудни времена, поздравителни приветствия отправиха кметът на община Сандански - Атанас Стоянов и Архиерейският наместник иконом Георги Танчев. 

В чест на загиналите поднесохме цветя и венци пред паметника на ген. Тодоров - командир на "Седма пехотна рилска дивизия", която през 1912-1913 г. се сражава на Македонския фронт.

За славното минало и по повод празничния ден в парк "Свети Врач" бе представени и изложба, показваща редки кадри на летище Свети Врач по време на Първата световна война. Бе излъчен и документален филм, посветен на Владимир Балан – военен летец, един от пионерите на българската бойна авиация, носител на орден за храброст.

"Благодарим на Трето бригадно командване, гр. Благоевград с командир полк. Кирил Спаневиков, Общински духов оркестър "Емил Кирянов" с ръководител Константин Кирянов, Танцов състав "Празник" към ЦПЛР - Сандански с ръководител Михаил Митрев, на Женски хори при НЧ "Отец Паисий" с ръководител г-н Катеринкин, на прекрасната Ния Пърличкова и нашите водещи Николай Капитански и Надежда Иванова", написаха от Община Сандански.