С множество отличия и награди се завърнаха самодейци от Народно читалище "Христо Ботев" в Ценово от Националната фолклорна среща "Автентичност и съвремие" в Попово, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Проявата се провежда за пета поредна година, а неин организатор е народният певец Петър Кирилов – председател на сдружение за фолклор "Цветница“. Изпълненията на участниците се оценяваха от жури - все именити изпълнители и фолклористи като Янка Рупкина и акад. Галина Дормушлийска. Срещата, която продължава три дни привлича състави от различни краища на страната. Всички участници бяха посрещнати с кофичка традиционна бобена чорба.

Четири златни отличия и по един сребърен и бронзов медал е равносметката за участието на самодейците от четирите състава от Ценово във фестивала. На особена популярност се радва кулинарният щанд на ценовчани. Под мотото "Бабините вкусотии“ се проведе първият кулинарен фест. В надпревара с още 15 читалища самодейците от долното поречие на Янтра спечелиха приза за най-атрактивен щанд и златен медал. Ценовските кулинарки бяха приготвили девет ястия, характерни за района. Типичната за този край баница макарина съвсем естествено привлече вниманието не само на дегустаторите, но и на публиката. Присъстващите с особен интерес опитаха и сладката халва, популярна сред населението като десерта на бедняците. Много домакини, които усетиха вкуса на вкусотиите от Ценово си записаха рецептите за сладка пита, тиквеник и различни сладкиши. Отлежалата гроздова и черешова ракия си спечели почитатели сред мъжете ценители.

Освен златен медал Детската фолклорна група "Славейче“ с ръководител Деяна Тодорова спечели наградата "Пазител на българското“. Ценовските славейчета получиха ваучер за безплатно участие във фестивала на изкуствата "С ритъма на морето“, който ще се проведе в курорта Албена в края на август. Изпълненията на мъжката фолклорна група "Мераклии“ с ръководител Цветан Георгиев също бяха оценени със златен медал. Народният певец Христо Владимиров също се окичи със злато. Изпълнителките от Женската певческа група "Росна китка“ с ръководител Румяна Атанасова при изключителна конкуренция успяха да стигнат до сребърното отличие. Групата за обреди и обичаи с ръководител Румяна

Иванова представи обичая "Поврътки“. Във възстановката участват 25 самодейци на различна възраст – от деца до възрастни жени и мъже. Групата беше отличена с бронзов медал.

"Едно достойно представяне на самодейците от нашето читалище. За пореден път те доказаха, че народните обичаи и традиции продължават да живеят и се предават на по-младите поколение“, сподели Веска Димитрова - секретар на читалищното настоятелство на НЧ "Христо Ботев“ в Ценово.