13 сигнала за животни в безпомощно състояние са постъпили в Регионалната инспекция по околна среда и води във Велико Търново през юли. От Екоинспекцията уточняват за "Фокус“, че два от тях касаят намерени костенурки с пукнатини и счупване на корубата на пътното платно. Едното животно е било в землището на полскотръмбешкото село Стефан Стамболово, а другото в Горна Оряховица.

"И двете са изпратени са за лечение и последващи грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора и в Спасителния център за костенурки в село Баня, община Несебър“, посочи Милка Асенова, експерт в РИОСВ.

Шест от сигналите са били за екземпляри от вида Бял щъркел – два от лясковското село Драгижево и по един от село Овча могила /община Свищов/ и габровските села Рязковци, Велковци и Гергини. В повечето случаи става въпрос за млади птици, паднали от гнездото. Животните са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора за последващи грижи.

Граждани са сигнализирали за ранен Обикновен мишелов в горнооряховското село Първомайци, Домашна кукумявка със счупено крило в село Иванча /община Полски Тръмбеш/, Малък пъстър кълвач със счупено крило в село Масларево /община Полски Тръмбеш/, Сива чапла в село Миндя /община Велико Търново/, паднала от гнездото, млад екземпляр от вида Европейски таралеж в село Къпиново /община Велико Търново/. Животните са транспортирани до Спасителния център за диви животни в Стара Загора.