368 заявления са подадени към Столична община за смяна на стар отоплителен уред на дърва и въглища с нова екологична алтернатива още в първия месец след обявяване на възможността за предварително подаване на заявление. Най-голям интерес има към монтаж на климатици – 231 заявления за 585 уреда, като допустими са до 3 климатика на домакинство, съобщиха от Столична община. Отбелязва се повишен интерес към термопомпите със 100 заявления, а за уреди на пелети са подадени 37 заявления.

Жителите на София, които желаят безплатно да подменят своя стар отоплителен уред на дърва и въглища, могат да го направят като подадат заявление към Столична община. Общината планира смяна на отоплителните устройства на твърдо гориво в 10 815 жилища с нови екологични алтернативи. Проектът "Подмяна на отоплителните устройства в домакинствата за по-чист въздух!“ се осъществява по Програма "Околна среда 2021 – 2027 г.", която осигурява безвъзмездна финансова помощ на стойност 73 593 308,01 лв. 

Срокът за подмяна на уредите е 31 декември 2029 г. На 1 януари 2029 влиза нискоемисионна зона за забрана на употребата на отопление на твърдо гориво на територията на цялата Столична община. Събирането на заявления, извършването на огледи и оценка на нуждите на домакинствата, желаещи да се включат в проекта, ще се осъществява от консултант, като експерти "Отопление, вентилация и климатизация“ ще определят точната мощност на новия уред, необходима за отопление на жилището на кандидата. 

Всяко домакинство, което желае безплатно да подмени старата си печка на твърдо гориво с екологична алтернатива, може да попълни предварително заявление ТУК.