Падащи клони, дървета! Проблемът е голям, но не е само варненски или чисто български.

Припомняме, че преди месец паднаха два големи клона на Шишкова градинка. След това такъм инцидент имаше и на Градската градинка.

Подобни случаи обаче не са само у нас. Тези дни жителите на Брюксел бяха стесирани от инцидент - голямо дърво се срути на метри от майката и дъщеря й, които се връщаха от детска градина. За щастие хората се разминаха от без наранявания, но майката има травматичен спомен от този ден. Проблемът е като в България – дървото е паднало без някаква видима причина, времето също е било добро, нямало е вятър.

Пред RTL Кристоф Лоран, ръководител на отдела за зелени площи на община Иксел, където е станала белята обясни: Това е непредвидим инцидент, обяснява последният. Наглед това дърво беше здраво. Короната беше много гъста, нямаше мъртва дървесина, нямаше гъбички. И така, според мен, претърпя цялото лошо време през последните месеци и се счупи на височина 7-8 метра. Беше невидимо с невъоръжено око. Смятаме, че вътре в сърцевината на дървото течеше вода “, анализира експертът.

Проблемът в България, и в частност Варна, обаче е в разнородните мнения, касаещи поддръжката на зелената екосистема. Много хора настояват за по-често кастрене на клоните. Други са на обратното мнение – смятат, че дървото трябва да е голямо, значи е здраво.

Падащи големи клони има и в горите. В града обаче, заради минувачите, тези проблеми добиват голям отзвук. След инцидентите в морския град общината предприе действия по огледа на дървестната система, започнаха и резитби. Много хора подкрепят действията по кастренето и смятат, че общината не трябва да се огъва под думите на различни екоактивисти, които са против това. Хората подкрепят думите си и с факта, че от снимки от Стара Варна е видно, че зелената система е била поддържана, а в момента много от дърветата са оставени на самотек.