"Консорциум Еко Пловдив" ДЗЗД е единственият кандидат за обществената поръчка за почистване на чистотата в пет от шестте района в града под тепетата и очаквано договорът ще бъде подписан с него, въпреки че все още не е обявена дата за отваряне на ценовите оферти. В обединението влизат пловдивската фирма "КМД" ЕООД с управител Иван Тодоров Тупаров и регистрираната в столицата "Транс 2025"  ЕООД, управлявана от Стефан Иванов Колев, предава Plovdiv24.bg.

Изборът на нова фирма стартира няколко месеца преди да изтече действащият договор с фирма "КМД", която като подизпълнител на общинското предприятие "Чистота" поддържа територията на пет района -  "Западен", "Източен", "Северен", "Тракия" и "Централен". За шестия - "Южен", се грижи общинското предприятие "Чистота", чиито служителки са жените, метящи улиците в целия град. 

Предложението на Община Пловдив е да се поддържа чистотата в тези райони през следващите 5 години, за което ще получи 89 582 476 лева без ДДС. Възложителят определя поръчката като стратегическа е целта е да се намали екологичното въздействие върху околната среда, смекчаване изменението на климата, предотвратяване и контрол на замърсяването.

Избраният подизпълнител трябва да събира и транспортира битови отпадъци, разделно събиране и транспортиране на отпадъци от бита, машинно поддържане читотата на териториите за обществено ползване, включително машинно метене на улични платна и площади и миене с автоцистерна с дюзи, дезинфекция на съдове за събиране на битови отпадъци, зимно поддържане - снегопочистване и предотвратяване обледеняване на улиците. 

Подизпълнителят ще трябва да събира също едрогабаритните отпадъци и  смесените битови отпадъци около контейнерите и да ги транспортира до съоръжение за третиране, както и да почиства нерегламентираните сметища и замърсявания. Изпълнението на всички дейности представлява комплекс от взаимосвързани и взаимозависими дейности, които се извършват в определена обвързаност и последователност. 

Планира се договорът да е от 1 декември 2024 г., ако няма обжалване пред КЗК и ВАС. Избраната фирма ще участва във въвеждането и прилагането на новия механизъм "замърсителят плаща повече" или начисляване на такса смет според количеството отпадъци. Община Пловдив вече обяви обществена поръчка и за доставка на контейнери за битови отпадъци с автономно обслужване след което ще стартира планираната поетапна подмяна на всички съдове за битови отпадъци от домакинствата на територията на общината. 

За тази поръчка, която е на стойност 9 470 065 лева без ДДС  се състезават габровската "Смарт бизнес къмпани" ЕООД, софийските "Идеа сервиз" ЕООД, "Маг" ООД и семейната "Рилоуд" ООД. Предстои да бъде обявена датата на отваряне на ценовите предложения.