Само читатели със зелен сертификат приема от днес Регионалната библиотека "П. Р. Славейков“. Това съобщиха за Радио "Фокус“ – Велико Търново от пресцентъра на културната институция. Нововъведението е в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването. Според указанията до края на месеца в библиотеката и нейните филиали се допуска само със специален документ за ваксинация или преболедуване.

Преустановява се работата на читалните и достъпът до читателски компютърни работни места. Изискванията не важат за лица, ненавършили 18-годишна възраст.

От Регионалната библиотека припомнят, че на разположение освен Централна сграда, ще работят филиал "Бузлуджа“ (отделът за възрастни ще обслужва и с детска литература), БИЦ "Славейче“ (отделът за възрастни ще обслужва и с детска и чуждоезикова литература) и отдел "Изкуство“ (на 2 и 3 декември отделът няма да работи).

За читатели, които не отговарят на условията, посочени в Заповедта, библиотеката предоставя следните възможности:

- oбслужване на изнесено гише във фоайето на Централна сграда, препоръчително с предварителна заявка на тел. 062/ 627 901;

- услугата "Разнос на книги по домовете“, изпълнявана всеки петък. Предварителна заявка за литература на тел. 062/ 627 901 или чрез системата за онлайн заявки на електронния каталог на библиотеката.

В помещенията на библиотеката остават непроменени изискванията за стриктно спазване на противоепидемичните мерки - носене на защитна маска, използване на предоставените дезинфектанти и спазване на препоръчителната дистанция.

Работното време на Централна сграда и всички филиали остава непроменено - от 9:00 до 17:30 часа.

Луиза ТРАНЧЕВА