Тази година в училището в село Трекляно, общински център, се обучават 40 ученици, съобщиха за "Фокус“ от Общинския съвет. Местния парламент е взел решение относно дейността на учебното заведение, носещо името "Свети Климент Охридски“.

Уточнено е, че обучението на децата ще бъде в маломерни слети паралелки. В І клас – 5  ученици и ІІ клас - 2  ученици  слята паралелка с  7  ученици. В III-ти клас – 6 ученици и IV –  клас 1 ученик –слята паралелка – 7 ученици. V клас е с 8  ученици и VІ клас - 11 ученици слята паралелка с 19 ученици. Самостоятелна ще бъде паралелката VІI клас –  7  ученици.

Съветниците са решили да се осигури на всички ученици безплатна закуска  и обяд  и безплатен пансион  и храна – вечеря, за учениците настанени в общежитието. Освен това се осигурява безплатен ежедневен превоз на учениците от района на общината и един път седмично за учениците от други населени места. За обезпечаване на учебния процес през учебната 2023/24 година, извън определените по единни разходни стандарти, се отпускат за  дейността 15000 лева от общинския бюджет.

Училището е с над 150-годишна история. В момента то е единственото в общината и е със статут на защитено

Венцеслав ИЛЧЕВ