Близо 1 500 проверки в горите от обхвата на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово са извършили служителите през юли. Това сочат справките на ведомството, отчитат от пресцентъра. Предприятието стопанисва държавните горски територии в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград.

За времето от 1 до 31 юли са направени 585 инспекции на обекти за добив на дървесина, проверени са 536 превозни средства, седем ловци и 228 други физически лица, извършвали дейности в горите. В резултат на контролната дейност, служителите на предприятието са съставили четири акта за установяване на административно нарушение (АУАН) във връзка с неспазване на разпоредбите на Закона за горите. Не са констатирани нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча. Седем са издадените констативни протоколи за нарушения – четири с неизвестен извършител и три с известен извършител, но без АУАН. Дървесината, станала обект на посегателство през месец юли е в размер на 44,5 куб. м. Сред задържаните вещи, предмети и средства на нарушения за посочения период фигурират незаконно добити дърва за огрев и една каруца. Изнесените данни показват пореден месец, затвърждаващ тенденцията за намаляване на набези в горите на предприятието.

Дейностите по опазване на държавните горски територии в обхвата на Северноцентрално държавно предприятие - Габрово ще продължат да се извършват, с цел превенция и недопускане на нарушения.