СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Смолян, което е наследник на най-старото училище в Смолян, откри тържествено новата учебна година, предаде репортер на "Фокус“. Гости на празника бяха инж. Мариана Цекова – зам.-кмет на Смолян, Атанас Згуров от РУО - Смолян, комисар Мирослав Христев – зам.-директор на ОДМВР - Смолян, д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ - Смолян, Игнат Колчев – председател на Административен съд – Смолян, Петя Оджакова – съдия в Административен съд – Смолян, г-жа Герджикова - преподавател във филиала на ПУ "Паисий Хилендарски“ в Смолян и други.

Тържеството започна с посрещане знамето на училището и издигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България. След това второкласниците предадоха буквара и символичния ключ към знанието на първокласниците. Програмата продължи с музикален поздрав на ученици от певчески и танцови формации.

Директорът на СУ "Св. св. Кирил и Методий“, Росица Шехова поздрави учениците, родителите, учителите и гостите. "Откриването на учебната година е като песен завява се плахо, а после е подета от многото наследници – гордо, уверено и все по силно. Скъпи първокласници, за вас училището ни се подготвяше с най-голямо вълнение, пристъпете прага на училището с настроение, смелост и жажда за нови знания, приятелства и мечти. Ние ще ви подкрепяме и ще бдим за вас“, отбеляза Шехова. Тя поздрави и осмокласниците за положения успешен държавен прием и ги приветства с добре дошли, като им пожела успехи, нови предизвикателства и добри приятели.

Директорът посочи, че започват новата учебна година с обновена учебна сграда, нови кабинети по информационни технологии, техника и свързаност, нови учебни програми, модерни дигитални ресурси, подпомагащи обучението, както и с подготвени и всеотдайни учители. "Всичко това е за да има смислен, здрав и пълноценен процес за учениците“, допълни Шехова.

Тя се обърна и към учителите, като подчерта, че обществото разчита на тях да се справят с най-важните предизвикателства. "Можем да имаме добро образование само с добри и мотивирани учители, затова полагаме всички усилия, за да гарантираме съвременна, сигурна, образователна среда. Ученици, вие сте тези които създават утрешното общество, което се надяваме да съхрани и развива България. Честит празник!“, каза още директорът на училището

Съдия Петя Оджакова заяви, че днешният празник е посветен на стремежа на нашия народ към духовност и просвещение. "Като представители на институция, която защитава правата на хората, ние усърдно работим за повишаване правната култура на децата. Образователната програма, в която участват учениците от СУ "Св. св. Кирил и Методий“ – Смолян и Административен съд – Смолян доказва, че магистрати и педагози имаме обща кауза до даваме пример за един достоен живот и вяра, че правовата държава съществува. Най-ценното за нас е, че вдъхновяваме децата да продължават до повишават правната си култура. Вярвайте в себе си, не позволявайте стремежа към знания да угасне. Той е сила и основа за добро бъдеще. Вие сте утрешния ден на България. Честит празник!“, каза още съдия Оджакова.

След официалната част и би и първия училищен звънец за тази година. Директорът на училището, Росица Шехова поля вода пред учениците, за да им върви през новата учебна година. Първи прекрачиха прага на училището развълнуваните първокласници, а след това и останалите ученици от училището.