На финалната права е завършването на административното производство по образуване на нов урегулиран поземлен имот (УПИ) за озеленяване до бл. 101, кв. "Мусагеница“. Утре СОС ще гласува завършването на процедурата, съобщиха от район "Студентски" в София, предава "Фокус".

Подробностите:

Направление "Архитектура и градоустройство“ изпрати за включване в дневния ред на Столичния общински съвет предложение за Одобряване на проект за подробен устройствен план – изменение на план за регулация и застрояване […] за образуване на нов УПИ VII-"за озеленяване“ от кв. 46В, район "Студентски“.

На основание Решение № 704 по протокол № 81 от 27.07.2023 г. на Столичния общински съвет (СОС) по служебен път е инициирана процедура по одобряване на проекта за ПУП с оглед завършването на административното производство.

В мотивите на внесения доклад от в.и.д. гл. арх. на Столична община, арх. Богдана Панайотова, освен фактическата обстановка по придобиване на имотите обратно във владение на Столична община е записано:

"С одобряването на подробния устройствен план ще се осигурят условия за създаване на благоприятна среда за задоволяване нуждите на населението на територията на м. "Младост 1 - Мусагеница“ , район "Студентски“. Изменението на плана на застрояване по отношение на УПИ VII от кв. 46В, м. "Младост 1 - Мусагеница“, район "Студентски“, се състои в отпадане на заложеното с действащия ПУП застрояване, предвид конкретното предназначение на новообразувания урегулиран имот - за озеленяване.“

До решението на СОС от 27.07.2023 г. и предложението за изменение на устройствения план се стигна след избухването на ежедневен четиримесечен протест в периода 10.03.2023 г. – 20.07.2023 г. с искане за запазване на съществуващата дългогодишна растителност в имотите и предотвратяване на започналия инвестиционния процес.

"След завършването на градоустройствената процедура по образуване на ново УПИ за озеленяване, екипът на СО-район "Студентски“ ще има възможност да реализира паркоустройствен проект на територията на общинските имоти“, каза кметът Петко Горанов – "Проектираме линеен парк между метростанция "Г. М. Димитров“ и метростанция "Мусагеница““.

Подробности четете на сайта на районната администрация. Връзка в първия коментар.