Столичният общински съвет прие Стратегия за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците за 2024 – 2026 година на днешното си заседание, предаде репортер на "Фокус". Вносител на доклада е Яна Генова, заместник-кмет по култура, образование, спорт и младежки дейности.

В доклада тя посочва, че личностното развитие на децата и учениците представлява насърчаване на нагласите за учене и когнитивно развитие в хода на адаптация към предизвикателствата на вторичната социализация на децата в образователната система, което цели и развиване на смислени взаимоотношения със съученици и възрастни. Полагайки усилия да изградят тези умения, учениците се подготвят за успех както в академичния план, така и в живота.

Дискусия по време на заседанието предизвика изречението, записано в стратегията: "чувстват се комфортно в своето тяло и са спокойни по отношение полово специфичните неща, които ги заобикалят, защото придобиват по-добро усещане за себе си в културен и исторически контекст", което се отнася до децата и учениците. 

Деян Николов от партия "Възраждане" в СОС заяви, че това определение звучи притеснително, защото поставя въпроса за половата идентичност на децата, както и дали се чувстват комфортно в своето тяло. 

"В предложението имаше някои понятия, които бяха много притеснителни. Най-вече имаше едно определение, в което се казваше, че една от целите е всъщност да се говори затова дали децата се чувстват комфортно в своето тяло и за тяхната полова идентичност, което, както знаете, противоречи на промените, приети на 15 август и обнародвани в Държавен вестник във връзка със забраната за пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация под каквато и да е форма, което беше записано в Закона за училищното и предучилищното образование. 

Днес успяхме да направим тази промяна, всъщност не отворихме "кутията на Пандора", защото със сигурност може да има дебат по тези определения - как точно да се тълкуват. Но нямаше нужда да има такъв, защото Законът ясно е казал, че под каквато и да е форма - не трябва да се обсъжда, не трябва да се налага и не трябва да се пропагандира", каза Деян Николов.

Той подчерта, че СОС е успял да наложи промяна в този текст и чувстването комфортно в своето тяло и половата идентичност - да отпадне. Николов благодари на почти всички политически сили в СОС за проявения разум. Той добави, че случилото се в Народното събрание преди месец днес почти се е повторило в Столичния общински съвет.

"Аз съм прегледал цялата стратегия, в нея има и хубави неща. Няма нещо, което да е изключително притеснително, но този текст , според нас, беше отваряне на "кутията на Пандора". Тази промяна днес беше изключително важна и най-важното спазихме закона - такъв, какъвто беше приет преди един месец", добави още Деян Николов.