С военна церемония и полагане на венци и цветя в Пловдив бе чествана 174-та годишнина от рождението на Христо Ботев, съобщиха за Радио "Фокус" - Пловдив от Общината. Ритуалът пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина се организира традиционно от Община Пловдив, като част от календара на културните събития на града, с участието на почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци.

Слово за делото и живота на великия българин произнесе Марина Узунова – ученичка от XI К клас на Езикова гимназия "Пловдив“ и председател на Ученическия парламент. Водещ бе актрисата от Драматичен театър Пловдив Мария Генчева, който откри честването с рецитация на "Моята молитва“ от Христо Ботев.

На церемонията присъстваха Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, новият Областен управител на област Пловдив Йордан Иванов, Председателят на ОбС - Пловдив инж.Александър Държиков, генерал-майор Явор Матеев - командир на "Съвместното командване на специалните операции“, заместник-кметовете Пламен Панов и Тодор Чонов, кметовете на район "Централен“ Георги Стаменов, на "Северен“ Стоян Алексиев, на "Източен“ Иван Стоянов, заместник-кметът на "Западен“ Димитър Караилиев и на "Централен“ Фиданка Кацарева, общински съветници, директори на общински предприятия, представители на ПФК "Ботев" Пловдив и фенклуба на отбора, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, представители на общинската администрация, политически партии и обществени организации, медии и граждани.