В Смолян откриха официално новия блок, в който има 35 социални жилища, предаде репортер на "Фокус“. Водосветът бе отслужен от отец Запрян Шиков. Лентата прерязаха вр. и. д. кмет на Смолян, Марин Захариев, собственикът на фирмата-изпълнител Спиро Чавдаров и проектантът арх. Димитър Димов.

Жилищната сграда е изградена по проект, финансиран от Оперативната програма "Региони в растеж“ и е на стойност 4 039 884 лв.

Марин Захариев заяви, че е щастлив, че след толкова време и трудности с дофинансирането са успели да завършат обекта и да изградят социалните жилища, тъй като на доста места общини са се отказали да завършат подобни проекти. "Ние успяхме да осигурим допълнително финансиране в трудните условия. Благодаря на строителите и проектантите, които се справиха с изпълнението на проекта. Залагаме основно на местни фирми, където работим. Тази сграда ще приюти най-нуждаещите се социално изключени хора с ниски доходи и многодетни семейства“, посочи Захариев.

Той апелира хората да пазят новите жилища и изрази надежда обитателите на сградата да намерят своят нов път и да са здрави. Захариев допълни, че в социалните жилища ще може да се пребивава до три години, като условията за настаняване са описани в наредба.

Очаква се комисия да разгледа постъпилите молби до момента и до края на месеца в новопостроената сграда да има настанени семейства.

Собственикът на фирмата-изпълнител, Спиро Чавдаров заяви, че изграждането на новата жилищна сграда не би било възможно без подкрепата на общината. "Работихме в лоши атмосферни условия. Благодаря на проектанти конструктори и надзорни фирми, с които в процеса на работа се налагаше да правим спешни промени. Направихме една хубава сграда за кратък срок, но е с добро качество“, каза още Чавдаров.

Ръководителят на проекта, инж. Васка Караджова допълни, че основната цел на проекта е да се осигури пространствена интеграция на представителите на маргинализираните общности като цяло и да се преодолее тяхната сегрегация, изолация и изключване. Тя допълни, че 35-те жилища са разпределени на 11 едностайни, 6 двустайни, 11 тристайни, 4 четиристайни и 3 жилища, пригодени за хора с увреждания. Отоплението в тях е с климатици, а на покрива има и 1300-литров соларен бойлер.