С викове "Оставка" и "Мафия" протестиращите влязоха на общественото обсъждане на Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора, предаде репротер на "Фокус".

"Преди 3-4 дни, в Кюстендил и в Перник - другите два засегнати региона, общественото обсъждане беше явно, беше обявено на сайта на МРРБ с точен час и точна дата. В момента на сайта стои един текст, че териториалните планове за Старозагорски регион ще се обсъждат днес, на 14 септември. До вчера пишеше "след допълнително уточнение", а днес е със специална заявка, която изтече във вторник. Никой не знае какъв е текста. Планът беше качен преди няколко дни и е така добре замаскиран в страницата на МРРБ, че с немски овчарки трябва да го отркием и да го прочетем", каза председателят на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2“ Деян Дяков.

След като гражданите изчакаха някой от организаторите на дискусията да излезе и да се срещне с тях, те решиха да влязат в сградата и викове "Оставка" огласиха залата. Там бяха посрещнати от Ангелина Тодорова-Бонева, заместник министър на регионалното развитие и благоустройството и Ръководител на Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г. и ПРР 2021-2027 г. Тя заяви, че е била на три подобни събития, организирани от кмета. "Министерството организира и друго събитие по-рано през тази година. Продължаваме и се опитваме да решим проблема", каза зам.-министърът.

"Защо не са поканени синдикати, кметове, общественост на града. Тук са шепа бизнесмени, да излязат и да си тръгнат. Нека се направи истинско обществено обсъждане с кметове от целия регион, граждани, синдикати, служители. Това е истинско обществено обсъждане, а не тук една шепа хора да се криете. Така ще бъде оттук нататък, спираме да пишем декларации, а започваме да действаме остро с позиция на силата. Така ще работим с това правителство, защото напрежението ескалира до нетърпимо ниво в нашия град", каза Деян Дяков.

Протестиращите се обединиха около идеята, че срещите, които са направени с министерството не дават никакъв ефект и вече трябва да се действа. "Аз лично се ангажирам да организирам тези от вас, които на 19 септември имат желание да останем в София на палатков лагер. Ще ви осигуря палатки, спални чували и храна, за да останем там докато проблема с "Марица Изток" не бъде решен по начина, по който ние искаме. Трябва да останем там докато проблема не се реши, а не да отидем за 2-3 часа, някой да си направи ПР акция и да се приберем. Оставаме в София, пред Народното събрание! Протестът няма да е мирен", каза Дяков. 

Припомняме, че преди обяд се проведе протест пред Почивната станция "Марица Изток", където се обсъди Териториалния план за справедлив преход на Стара Загора. В началото на срещата, на масата на организаторите имаше таблека с името на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, но по-късно тя беше премахната. Малко след началото на дискусията, той публикува пост в социалните мрежи, че всъщност е получил покана едва след като срещата е била започнала.

Рени АТАНАСОВА