Чрез увлекателна игра бе представена пред деца и младежи историята на древния град Одесос, днешна Варна. Целта е да се възбуди любопитството им към богатата история на нашия град - интересни факти и събития от античността. Участниците имат възможност да научат нови неща, докато се забавляват, пътувайки през времето и опознавайки както миналото, така и настоящето на Варна. Това е театрална историческа игра, в която дори губещите - печелят знания. Тя бе разиграна вчера по проектът на сдружение "Наш свят" - "Варна през вековете", финансиран от фонд "Култура“ 2024. В него се представя новаторски поглед върху културното наследство на Варна, с поредица от завладяващи "Разходки-пърформанси" (Walking performances), които съчетават изкуство с изследване.

Идеята е на артистичния директор и режисьор Ива Панева, който работи в сътрудничество по създаването на наратива на пърформаса за Варна с археолога проф. Александър Минчев.

Така създадения интерактивен аудио-визуален пърформанс "Варна през вековете“, преглежда миналото на старинния Одесос, със специален фокус върху първите заселниците на града. Красивите моменти от преминаването на един исторически момент в друг, съчетани с художествен аудио наратив и разказ от гледна точка на тракийски герои, римски, гръцки и арменски преселници, придават мултукултурен аспект на съжителство на територията на град Варна. Пърформансът е символична разходка във времето, като във втората си част, актьорите от спектакъла ще бъдат позиционирани на различни места в градска среда и публиката ще излезе от пасивната позиция на зрител и ще следва преобразяващите се актьори в различни персонажи до запазени от миналото обекти.