Голяма част от училищата във Велико Търново отбелязват Европейския ден на спорта днес, предаде кореспондент на "Фокус“. В повечето от институциите сутринта започна с упражнения и т.нар. "ведрина“.

ОУ "П.Р. Славейков“ имат програма за целия ден. Тя включва физкултурни инициативи, среща с баскетболиста Мартин Дурчев. В 17:00 часа е предвидена демонстрация на бойни спортове, а в 17.30ч ще се състои открита тренировка по баскетбол. Отбелязването на Европейския ден на спорта ще завърши в 18:00 часа,когато ще се проведе състезателен турнир  между деца и родители по спортните дисциплини народна топка и баскетбол.

В СУ "Емилиян Станев“ също имаха утринна ведрина. От школото припомнят, че Европейската седмица на мобилността и Европейския ден на спорта са инициативи на Европейската комисия, които целят да насърчат устойчивото градско движение и да увеличат осведомеността на хората за отрицателните ефекти от прекомерната употреба на автомобили в градските зони като шум, замърсяване на въздуха и задръствания. През седмицата ученици от 10 и 11 клас се включиха в инициативата "Bike to School“, като дойдоха на училище с велосипед. Това е и първото събитие по новия проект на Erasmus+ #JeanMonnet Networks, в който нашето училище участва.