С уникално красив изгрев се събудиха казанлъчани, предаде репортер на "Фокус". Багрите му, в розово и оранжево, бяха много наситени и интересни и това впечатли всички, станали рано в последния ден от седмицата и първи за празничния месец декември.

Чудили ли сте се някога как се получават тези прекрасни нюанси. Все пак слънцето грее цял ден, защо тогава небето не е оцветено така през цялото време? Всъщност тези цветове са винаги там, ние просто не можем да ги видим. Когато светлината влезе в нашата атмосфера, тя е бяла. Тази бяла светлина съдържа всички цветове на дъгата.

Според учените, газовите молекули разчупват светлината в различно оцветени вълни. Всеки цвят на светлината се движи с различни скорости. Цветовете, които виждаме, зависят от пътя на светлината и чувствителността на очите ни. Молекулите изпращат светлинните вълни в различни посоки. Ние наричаме този процес разсейване. Слънчевата светлина се разпръсква много пъти, преди да стигне до очите ни. Синята светлина се движи бързо, така че тя се разпръсква по-често от повечето други цветове. Затова не виждаме ярките цветове на залеза през деня. Толкова много синя светлина е разпръсната, че скрива повечето други цветове. Те обаче се виждат по време на изгрев и залез, защото светлината пътува повече, за да стигне до нас. Това позволява на другите цветове на светлинните вълни да се разпръскват по-често.

Затова когато следващия път погледнете към небето и се питате защо то е синьо, вече знаете отговора - това е благодарение на Рейлиевото разсейване и на факта, че синята светлина има по-къса дължина на вълната и се разсейва по-силно от другите цветове. И не забравяйте, че този процес се променя през деня в зависимост от позицията на слънцето, което прави небето още по-красиво и интересно за наблюдение.