На 8-ми април 2022 г. – Международния ден на ромите, от 09:00, в заседателната зала на Общински съвет – Разград ще се проведе форум по дебатиране между ученици от шест училища от Северна България, съобщиха от пресцентъра на Община Разград. Събитието се провежда от сдружение "Асоциация Интегро“ под патронажа на Областния управител на област Разград – д-р Деян Димитров като председател на Областния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси.

Ученическият дебат е част от дейностите на Програмата на сдружение "Асоциация Интегро“ – "Подкрепяща среда за ромски младежи за придобиване на средно образование" и е посветен на Международния ден на ромите.

Форумът включва дебати по следните теми: "Българското общество е достатъчно толерантно“, "Интернет общуването е ефективно“ и "Сътрудничеството е по-добър подход от лидерството за разрешаването на местни проблеми“.

Програмата се изпълнява от 2006 г. насам, като към настоящия момент чрез нея са подкрепени над 1 200 младежи, които успешно завършиха средното си образование, а над 300 от тях продължиха да учат във висши учебни заведения в България.

През последните две години Програмата се разви, като към момента предоставя комплексна подкрепа на ученици в гимназиална степен на обучение от 6 училища, която се изразява в: предоставяне на учебници и учебни помагала; менторство; подкрепа с дрехи и храна за най-уязвимите.

Училищата, в които Програмата се изпълнява през настоящата 2021/2022 учебна година са следните: Професионална гимназия по селско стопанство "Хан Аспарух“, гр. Исперих; Средно училище "Трайко Симеонов“, гр. Шумен; Професионална гимназия по транспорт и лека промишленост, гр. Омуртаг; Средно училище "Цанко Бакалов Церковски“, Никола Козлево; Средно училище "Св. Паисий Хилендарски", гр. Върбица и Средно училище "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Антоново.

Програмата поставя особен акцент над менторството, което включва два компонента – индивидуално и групово, чрез клубове "Дебати“. Основната цел на тази дейност е учениците да практикуват своите знания и да подобрят социалните си умения. Освен това, се очаква да има подобрение в критичното мислене по злободневни въпроси, свързани с тяхната възраст.

Дебатът ще открие г-н Деян Димитров – областен управител на област Разград. Приветствие към учениците ще отправи г-жа Хабибе Расим – заместник-кмет на община Разград по хуманитарните въпроси. Във фоайето пред залата на Общински съвет – Разград ще бъде експонирана фотоизложба на снимки, направени от ученици през годините, която ще премине под наслов "Всички заедно в едно общество – ръка за ръка" и ще бъде посветена на 8-ми април – Международния ден на ромите.