С тържествена проверка-заря Смолян отбеляза 112 години от Освобождението на Родопите, предаде репортер на "Фокус“. Това бе и кулминацията на честванията на празника на Смолян. Официалните гости на празника бяха Марин Захариев – временно изпълняващ длъжността кмет на Смолян, Захари Сираков – областен управител на Смолян, епископ Висарион, Момчил Николов – секретар на община Смолян, Димитър Кацаров – председател на Общински съвет – Смолян, комисар Чавдар Кичуков – директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ – Смолян, директори на институции, ученици и граждани.  

В проверката участваха военнослужещите от 101-ви Алпийски полк, представителният духов оркестър на военно-въздушните сили и Трети ученически гвардейски отряд от Езикова гимназия "Иван Вазов“. В нея участваха националният трибагреник, знамето на 101-ви Алпийски полк, копие на знамето на 21-ви пехотен Средногорски полк, и знамето на Трети ученически гвардейски отряд. Тържествената проверка бе приета от командира на военното формирование в Смолян полк. Стефан Димов.

Марин Захариев поздрави жителите на Смолян с днешния празник и заяви, че 21 октомври остава в родопската история, като славен и дългоочакван ден. Денят, в който отдаваме заслужена почит и се прекланяме пред героичния подвиг на 21-ви Средногорски полк. "Думите на командира полк. Владимир Серафимов "Аз няма да отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител!“ и до днес се предават от поколение на поколение признателни родопчани. С увереност и дълбока вяра в несломимата мощ на полка, средногорци политат към така жадуваната свобода, за да "не върнат на освободения роб робството“, за да се присъединят към майка България“, посочи Захариев.

Той отбеляза, че 112 години по-късно, ние помним тяхното безсмъртно дело, благодарение на което Родопите са свободни, а връх Средногорец се превръща във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост. "Днес учим, работим, творим, пътуваме, мечтаем и сбъдваме мечтите си благодарение на онези храбреци, водене от полк. Владимир Серафимов, които през 1912 проляха героичната си кръв за нашата свобода. Днес не трябва да воюваме и да проливаме кръв, но трябва да помним, да пазим и тачим, да обичаме! Да помним заветите на полк. Серафимов, на 21 Средногорски полк и всички наши предци, водени от стремежа си към свобода и независимост за тях и бъдещите поколения! Да пазим и тачим родопските традиции и българския дух! С достойнство и толерантност да се стремим към успешното бъдеще на Родопския край и да го обичаме безусловно! Честит Ден на Свободата! Честит празник!“, каза още Захариев.

Смолянчани бяха поздравени и от областният управител, Захари Сираков. Той заяви, че вече 112 години ние имаме привилегията да живеем в свободен град и регион, които са неизменна част от териториалната цялост на България. "По рождение получаваме правото си да бъдем български граждани, без необходимостта да отстояваме националната си идентичност. И всичко това днес приемаме за даденост, а векове наред за нашите деди родовата принадлежност е била изконна ценност, в преследването на която са давали живота си. В паметни дни, като днешния, си даваме равносметка, че свободата на един народ е жизненоважна за неговото съществуване! Без нея е непостижимо развитието, както на всеки човек, така и на обществото като цяло! И ако днес не е необходимо да я извоюваме на бойното поле, то в ежедневните си дела трябва безкомпромисно да я браним чрез силата на дипломацията! Като достойни смолянчани, родопчани и българи трябва да се стремим да бъдем градивни, да оставим добро наследство за бъдещите поколения и да ги възпитаваме на отговорност, гражданска съвест и любов към Родината! Бъдете здрави и ценете свободата!“, каза още областният управител на Смолян.

Воините от 21-ми пехотен Средногорски полк и полк. Владимир Серафимов, както и всички останали герои, дали живота си за свободата на Родопите бяха почетени с падане на колене и едноминутно мълчание от всички присъстващи.

Тържествената проверка-заря завърши с химна на Република България и пищна заря, която озари небето над Смолян.