В Смолян се проведе тържествена проверка-заря за 111 години от Освобождението на Родопите, предаде репортер на "Фокус“. На кулминацията на честванията за Празника на Смолян на Новия център в града присъстваха вр. и. д. кмет на Смолян инж. Мариана Цекова, секретарят на общината Момчил Николов, областният управител Захари Сираков, архиерейският наместник на Смолянска духовна околия епископ Висарион, началникът на Регионалното управление на образованието Никола Запрянов, десетки граждани и гости на Смолян.

В проверката-заря участваха военнослужещи от 101-ви Алпийски полк – Смолян, оркестъра на Военно-въздушните сила – Пловдив, Трети ученически гвардейски отряд от Езикова гимназия "Иван Вазов“ – Смолян и ученически блок от Профилирана природо-математическа гимназия "Васил Левски“ – Смолян. Тържествената проверка се командва от началник на отделение от състава на 101-ви Алпийски полк, майор Иван Атанасов, а приемът на зарята се осъществи от командира на военното формирование в Смолян подп. Стефан Димов. Във военният ритуал взеха участие националното знаме на Република България, бойното знаме на 101-ви Алпийски полк, копие на знамето на 21 пехотен Средногорски полк, знамето на Трети ученически гвардейски отряд при ЕГ "Иван Вазов“ – Смолян и знамето на ППМГ "Васил Левски“ – Смолян.

Поздравление по повод Празника на Община Смолян и 111 години от Освобождението произнесе вр. и. д. кмет на Смолян инж. Мариана Цекова. "Отново е 21 октомври, но 111 години по-късно от онзи паметен за Смолян ден, в който 21 Средногорски полк, командван от полк. Владимир Серафимов, извоюват тъй жадуваната свобода.  Родопите се присъединяват към майка България.

И днес, 111 години по-късно, ние помним тяхното безсмъртно дело и изразяваме своята дълбока признателност за саможертвата на хилядите синове на България, пролели геройската си кръв за Освобождението на Родопите и превърнали връх Средногорец, във връх на нашето национално самочувствие и българска гордост.

Ние помним заветните думи на полк. Владимир Серафимов: "Аз не ще отстъпя на противника селата, в които вчера бях посрещнат като освободител“!, предавани от поколение на поколение и запазили името му в историята и в сърцата на родопчани като Освободителят на Родопите.

Скъпи жители и гости на гр. Смолян, пожелавам Ви здраве и благополучие! Да следваме заветите на славния полк. Серафимов, на 21 Средногорски полк и всички наши предци, водени в действията си от стремежа към свобода и независимост за тях и бъдещите поколения! Нека да тачим и пазим родопските традиции и българския дух!

Нека с достойнство и толерантност обединим стремежите си за просперитет и да работим за успешното бъдеще на Родопския край, от което всички ние се нуждаем.

Честит Ден на Свободата! Честит празник!  Обичайте Смолян, Родопите и България!“, каза в словото си инж. Цекова.

Поздравление по случай Празника и 111 години от Освобождението на Родопите към присъстващите отправи и областният управител на Смолян, Захари Сираков. "Днес е ден на памет и почит! Нашите предци, с цената на пролятата си кръв, извоюваха на бойното поле и ни завещаха най-ценното – Свободата! С това те ни посочиха правилния път към национално обединение, дадоха ни пример как трябва да милеем и с общи усилия да защитаваме достойнствата на Смолян и България.

Да се замислим, 111 години по-късно, ценим ли свободата и полагаме ли достатъчно усилия за нея, съзнаваме ли, че тя не е даденост, а отговорност!

Свободата е дар за будното гражданско общество, което с активна позиция гради просперитета си, но тя е бреме за народ, в които личностното противопоставяне е по-силно от националния интерес! От нашите дела зависи настоящето и бъдещето на Смолян, региона и България!  Затова е важно да се стремим към единение, защото големите успехи и значимите цели се постигат само с общите усилия на всички ни!

Бъдете здрави! Ценете свободата – своята и чуждата, изправяйте се пред предизвикателствата заедно! Честит празник, Смолян!“, каза още областният управител.

Празникът завърши с пищна 10-минутна заря, която освети небето над Смолян.