С тържествена церемония на хълма "Царевец" беше издигнато националното знаме по повод честванията на 116-та годишнина от обявяването на България за независима държава, предаде репортер на "Фокус"

Денят в старата столица, по традиция, започна с празнична  Света литургия, отслужена от никополския епископ Матей в църквата "Св. 40 мъченици“. Именно в историческия храм княз Фердинанд провъзгласява за пръв път Независимостта на българската държава. 

В двора на църквата бяха осветени бойното знаме на Националния военен университет "Васил Левски" и знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. Цветя и венци бяха положени на гроба на цар Калоян.

Веднага след това в празнично шествие официалните лица, търновци и гостите на града се пренесоха на хълма Царевец, където под звуците на химна бе издигнато българското национално знаме. Поздрав отправиха кмета Даниел Панов и на парламента Рая Назарян.

Предстои поднасяне на венци и цветя на Пирамидата на Независимостта.

След това жителите и гостите на града ще се отправят към Общината. Венци и цветя бяха положени и на паметник "Майка България“. В 12:30 часа започва шоу-спектакъла на участниците във фестивала на военните оркестри. След това програмата продължава с фолклорни концерти.

В 19:00 часа на площад "Цар Асен І" жителите и гостите на града ще могат да видят изпълнение на строеви хватки с оръжие от Представителна част на НВУ, в 19:30 часа ще започне тържествена проверка, последвана от аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов – звук и светлина". Ще има и празнична заря